AY: GençSporcuların Dopinge Yönelimine Çok Sık Rastlanıyor Mu? Bunun Önüne Geçebilmek İçin Neler Yapılmasını Öneriyorsunuz?
K.KARACABEY: Spor başarı odaklı ve hedefli olunca, gençsporcular yetiştirilme süreçlerinde ahlaki değerler devre dışı bırakılarak, sadece rekabet ve yenme-yenilme duyguları ile yetiştirildiğinde, maalesef fairplay ruhuna aykırı, sağlıklarını tehlikeye atıcı davranışlar içerisine girebiliyorlar. Doğal olmayan ve yapay bir şekilde elde edilerek fiziksel performansı artırıcı maddeler, sporcuyu başarıya taşırken, ahlaklı, kültürlü ve erdemli olmaktan uzaklaştırarak, onurunun kırılmasına, sporcu ruhunun ve fairplay anlayışının yok olmasına neden olmaktadır. Rekabete dayalı sportif faaliyetlerde bu ahlaki davranışların kaybedilmesi karşısında uluslararası anlayışı kapsayan fairplay kavramı kurallara riayetle beraber, rakibe saygı ve yarışma eşitliği prensiplerini de taşımaktadır. Ben, sporcuların zirvede kalmak için yöntem olarak suni yollarla yani doping ile değil spor ahlakına ve spor eğitimine sahip, sportif yeteneklere dayalı, antrenman yoluyla, performansını sporun özüne göre geliştirerek, her sporcuda olması gereken sportif erdem gerçeği ile hareket etmeleri gerektiğini düşüyorum.
AY: Sporcunun beslenmeye dikkat etmesi yada etmemesinin başarısı üzerindeki etkilerini nasıl gözlemliyorsunuz? Bu konuda özellikle ağır kondisyon gerektiren branşlardaki sporcu kardeşlerimize neler önerirsiniz?
K.KARACABEY: Sporcuların beslenmeleri yapmış oldukları fiziksel aktiviteye ve bireysel faktörlere göre değişim göstermektedir. Yani herkesin bazal metabolizma hızı aynı değildir. Başarılı olmak için yeterli ve dengeli beslenmek vazgeçilmezdir. Yaptığı spor aktivitesini sürdürebilmek için beslenmesine dikkat etmeli ve harcadığı enerjiyi mutlaka yerine koymalıdır. Spor branşlarına göre beslenme farklılık göstermektedir bu nedenle, egzersizin şiddet ve süresine göre de beslenme programı hazırlanmak zorundadır.
AY: Mobbing çağımızın hastalığı. Gelişen ve dönüşen iş yaşamında kaliteyi, motivasyonu ve performansı düşüren sonuçları oluyor. Bunun spor alanındaki izdüşümü nedir?
K.KARACABEY: Ben aynı zamanda Mobbingle Mücadele Derneği Danışma Kurul Ü yesiyim. Ü lkemizde maalesef Devletimizin bu konuyu çözememesi üzücüdür. 'Güçlü haklıdır' mantığı ile insanlar canlarından oluyor, aileler dağılıyor.
İlber Ortaylı güzel bir öz söylemişti 'Kişiler kendilerine özel, yalnız kalacakları ya da arkadaşlarına vakit ayırma adı altındaki görüşmelerine ilk boşluk verdikleri an, çatırdamalar olur.'
Mobbing insanı canından bezdiren, yılgınlığa uğratan, iş verimini düşüren, yaşam kalitesini ve üretkenliğini sıfırlayan psikolojik bir şiddet türüdür. Sorun çözemeyen, liyakati olmayan, inisiyatif kullanamayan, ekip ruhu oluşturmayan yöneticilerin eksik ve kusurlarını gizleme yöntemidir. Bu yöneticiler kendi ayıbını, başarısızlığını örtmek için sanal gündemler yaratarak iftira dedikodu ve soruşturmalar ile korku imparatorluğu ile bir yönetim anlayışı ile hareket ediyorlar. Devletimizin bu kanayan yaraya mutlaka sözde değil, özde bir çözüm üretmesi gerektiğini düşünüyorum. Kayıp eden insanımız ve ülkemiz olmaktadır.
Mobbingi ben, insanlık ve ahlak dışı bir uygulama olduğunu düşünüyorum. Spordaki karşılığına gelecek olursak. Spor dediğimiz şey başarı odaklıdır. Çünkü ortada kazanılması gereken bir müsabaka ve yüksek rekabet vardır. Mobbinge uğramış bir sporcudan konsantrasyon, odaklanma, motivasyon, başarı heyecanı, performans bekleyebilir misiniz? Spor alanındaki Mobingin tam karşılığı 'mutlak başarısızlıktır.'
Devam edeceğiz;