Sonbahar mevsimi, havaların soğumaya başladığı ama arada sırada sıcak günlerin de yaşandığı bir dönem. Bu dönemde, güneşli ve sıcak günler için kullanılan bir deyim var: Pastırma yazı.
Pastırma yazı, her yıl farklı tarihlerde görülebilen ve genellikle birkaç gün ya da bir hafta süren bir olay. Peki, pastırma yazı ne zaman başlayacak ve ne zaman bitecek?
PASTIRMA YAZI NE ZAMAN BAŞLAYACAK VE NE ZAMAN BİTECEK?
Pastırma yazı, sonbahar mevsiminin sonundaki (ekim ayının sonundan kasım ayının ortasına kadar) güneşli, hava sıcaklığının mevsime göre yüksek olduğu günlerdir.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, 2023 yılında pastırma yazının başlangıcı 25 Ekim, bitişi ise 12 Kasım olarak tahmin ediliyor. Bu tarihler arasında, Türkiye'nin pek çok yerinde hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyredecek.
PASTIRMA YAZI NEDİR VE NASIL OLUŞUR?
Pastırma yazı deyimi, pastırmanın bu dönemde hazırlanması sebebi ile verilmiştir. Gece ve gündüz arası sıcaklıkların birbirine yakın ve sıcak olması sebebi ile; pastırmanın en ideal şekilde kuruması bu dönemde olur.
Pastırma yazı, kutuplardan gelen alçak bir soğuk hava kütlesinin hareketsizleşerek sıcak bir yüksek basınç merkezi oluşturması sonucu ortaya çıkar. Bu merkezin özelliği, istikrarlı bir katmanlaşma yaratan önemli sıcaklık değişimleridir. Sonuçta havanın dikey hareketi engellenir ve alçaklarda yoğunlaşan duman, toz vb havanın puslu olmasına yol açar.
Pastırma yazı, dünyanın pek çok yerinde yaşanan bir durum olup, farklı isimlerle anılır. Almanya'da "kocakarı yazı", İsveç'te "Azize Birgitta yazı", Amerika Birleşik Devletleri'nde "Yerli yazı" (Indian summer) gibi adlar alır