Bilim insanları, Everest Dağı'nın üç katı tahmini çapa sahip olan 12P/Pons-Brooks adlı kuyruklu yıldızın uzayda patladığını duyurdu. Bu kuyruklu yıldızın Dünya'ya yaklaştığı açıklandı.
Yaklaşık 30 km çapında bir katı çekirdeğe sahip olan bu cisim, gazlar, tozlar ve buz parçacıklarından oluşan bir yapıya sahiptir ve bir gaz şişesindeki karbonatın kabarcıkları gibi hareket eden gazlar içerir. Bu patlama olayı, Pons-Brooks adlı kuyruklu yıldıza, teleskopla bakıldığında devasa boynuzlar gibi görünen belirgin bir görüntü kazandırdı.
Söz konusu yıldızın, Dünya ile teğet geçeceği ve 21 Nisan 2024 tarihinde gezegenimize en yakın noktaya ulaşacağı bildirildi. Bu yakınlık sayesinde, 12P/Pons-Brooks kuyruklu yıldızının çıplak gözle rahatlıkla görülebileceği tahmin ediliyor. Bu büyüklükteki bir uzay taşı, son olarak 1954 yılında Dünya'dan çıplak gözle görülebilmiş olan ünlü Halley kuyruklu yıldızına benzemekte.
Dünya'yı teğet geçeceği bildirilen bu yıldızın, 21 Nisan 2024 tarihinde gezegenimizin en yakın noktasına ulaşacağı ve çıplak gözle görülebileceği duyuruldu. Bu uzay taşı, ünlü Halley kuyruklu yıldızı büyüklüğünde ve son olarak 1954 yılında Dünya'dan çıplak gözle görülebilmişti.
2P/Pons-Brooks adını taşıyan bu kuyruklu yıldız, kriyovolkanik veya soğuk volkanik bir yapıya sahiptir. Tahmini çapı 30 kilometreyi bulan katı bir çekirdeğe sahiptir ve iç yapısı buz, toz ve gaz karışımı olan kriyomagma ile doludur.
Çekirdek, kuyruklu yıldızın iç kısmından sızan ve koma olarak bilinen bulanık bir gaz bulutuyla çevrelenmiştir. Güneş radyasyonu, kuyruklu yıldızın iç yapısını ısıttığında, içerideki basınç artar ve kuyruklu yıldız donmuş yapısını çekirdeğin kabuğundaki büyük çatlaklardan uzaya fırlatarak şiddetli bir şekilde patlar.
İngiliz Astronomi Birliği'ne (BAA) göre, gök bilimciler 5 Ekim tarihinde kuyruklu yıldızın parlaklığının büyük bir patlamanın ardından onlarca kat arttığını tespit ettiler.
PATLAMA YARATABİLİR
12P güneşe doğru yol alırken, önümüzdeki dönemde daha büyük patlamalara şahit olma olasılığımız oldukça yüksek. Spaceweather.com verilerine göre, kuyruklu yıldız, güneşten gelen ışınımı daha fazla emdiği için bu patlamaların, öncekilerden daha büyük olma ihtimali bulunuyor.