Gündem Özel

Kırmızı göz hastalığı tehlikesi büyüyor! Bir ülkede okulları tatil ettirdi... Türkiye ne durumda?

Pakistan’da son günlerde yayılan bir göz iltihabı salgını, ülkeyi tedirgin etti. Bu salgın nedeniyle okullar tatil edildi. Peki, Türkiye’de durum nasıl? İşte bu salgına sebep olan kırmızı göz hastalığı hakkında bilmeniz gerekenler…

Abone Ol

Kırmızı göz hastalığı ya da konjonktivit, gözün beyaz kısmını ve göz kapaklarının iç yüzeyini örten ince zarın iltihaplanmasıdır. Bu iltihaplanma enfeksiyon veya alerji sonucu oluşabilir. Konjonktivit olan kişilerde gözlerde kızarıklık, şişlik, kaşıntı, akıntı, ışığa hassasiyet ve çapaklanma gibi belirtiler görülür. Konjonktivit hem tek hem de çift gözde olabilir.

Konjonktivit çok bulaşıcı bir hastalıktır. Bu yüzden Pakistan’da bu hastalığa yakalananların sayısı hızla arttı. Pencap Sağlık Bakanlığı’nın verdiği bilgiye göre, şu ana kadar 86 bin 133 kişi bu hastalığa yakalandı. Pencap eyaletinin geçici başbakanı Muhsin Raza Nakvi, bu durum karşısında okulları tatil ettiklerini açıkladı.

Türkiye’de ise bu hastalık ara sıra görülen bir salgın olarak karşımıza çıkıyor. Uzmanlar, Pakistan’daki salgının normalden daha büyük olduğunu belirtiyor. Türkiye’de konjonktivite yakalanmamak için bazı önlemler alınması gerekiyor. Bunlar arasında ellerin sık sık yıkanması, gözlere dokunmamak, ortak havlu veya mendil kullanmamak, kirli ellerle lens takmamak ve göz damlası paylaşmamak sayılabilir.

Konjonktivitin tedavisi ise hastalığın türüne göre değişiyor. Konjonktivit alerjiye bağlı ise alerjiyi giderici damlalar kullanılıyor. Kuru göze bağlı ise suni gözyaşı damlaları ile nemlendirme yapılıyor. Bakteriyel enfeksiyona bağlı ise antibiyotikli damlalar veya merhemler veriliyor. Viral enfeksiyona bağlı ise genellikle kendiliğinden iyileşiyor. Konjonktivitin tedavisi için mutlaka uzman bir göz doktoruna başvurmak gerekiyor.