Gündem Özel

Kayıp kıta Argoland bulundu... Çarpıcı gelişme! Yeni bulgulara ulaşıldı

Hollanda'nın Utrecht Üniversitesi'nden yerbilimciler, son araştırmalarını Gondwana Research dergisinde paylaştı. Bu çalışma, kayıp kıta "Argoland"ın yeniden modellemesini içeriyor. İşte detaylar...

Abone Ol

Utrecht Üniversitesi'nden gelen yerbilimciler, 155 milyon yıl önce Batı Avustralya'dan ayrılan ve neredeyse 5000 kilometre uzunluğundaki bir kıta olan "Argoland"ı yeniden inşa etme yöntemini kullanarak büyük bir başarıya imza attılar. Bu önemli çalışma, Gondwana Research dergisinde yayınlandı.

Araştırmacılar, kayıp kıta "Argoland"ın izlerini, Argo Abisal Ovası'nın oluşturduğu derinliklerde buldular. Ancak, sürpriz bir keşif yaparak, bu kıtanın parçalarını Güneydoğu Asya'nın altında bekledikleri sağlam bir kıta olarak değil, küçük kıta parçaları şeklinde buldular. Ayrıca, Argoland'ın sürüklenmeye başlama zamanı konusunda daha önce düşünülenlerden çok daha önce başladığına dair güçlü kanıtlar elde ettiler.

Sumatra, Borneo ve Andaman Adaları dahil olmak üzere çeşitli adalardaki verileri ve yeniden inşa modellerini kullanan araştırmacılar, Argoland'ın aslında tek ve bütün bir kıta olmadığını kanıtladılar. Bu önemli çalışma, milyonlarca yıl öncesine ait levha hareketlerini canlandırmak için özel yazılımların kullanılmasını içeriyor.

Ayrıca, araştırma Argoland'ın parçalanmasının yaklaşık 215 milyon yıl önce hız kazandığını gösterdi. Bu, kıtanın neden farklı parçalara ayrıldığını anlamalarına yardımcı oldu. Araştırmacılar, "Argoland'ın parçalanmasının, diğer kıtaların tipik ikiye bölünme süreçlerinden farklı olduğunu" belirtti ve bu karmaşık yapbozu çözmek için yedi yıl boyunca çalıştıklarını açıkladı.

Kayıp kıtaların yok olma süreçlerini anlamak, biyoçeşitlilik, iklim değişikliği ve madde arayışı gibi kritik süreçlerin anlaşılmasında önemli bir rol oynuyor.