Gündem Özel

İstanbul Beykoz'da gezilebilecek yerler

Beykoz, tarihi kasırları, görkemli kaleleri, deresi ve boğaz manzarası ile İstanbul’un en büyüleyici yerlerinden biridir. Yerli ve yabancı turistler tarafından sıkça ziyaret edilen Beykoz, gezilecek yerler bakımından oldukça zengindir.

Abone Ol

İşte Beykoz’da gezilecek yerler...

  

Anadolu Kavağı 

Anadolu Kavağı, Boğaziçi’nin Anadolu yakasında yer alan ve balıkçılık ile ünlü bir semttir. Sahil boyunca sıralanan balıkçı restoranlarında boğazın eşsiz güzelliğini seyrederken lezzetli deniz ürünleri tadabilirsiniz. 

Anadolu Kavağı’na Eminönü’nden kalkan vapurlarla ulaşabilirsiniz. Bu sayede hem boğazın keyfini çıkarabilir hem de Anadolu Kavağı’nın tarihi ve doğal zenginliklerini keşfedebilirsiniz. 

  

Yoros Kalesi 

Beykoz’da Görmeniz Gereken 10 Yer Anadolu’nun en etkileyici kalelerinden biri olan Yoros Kalesi, Anadolu Kavağı’nda Karadeniz’in boğaza girdiği noktada yükselmektedir. Bizans dönemine ait bir kale olan Yoros Kalesi, tarihi açıdan büyük bir öneme sahiptir.   

Kalenin bazı bölümleri yıkılmış olsa da hala görkemini korumaktadır. Kalenin iç ve dış kale ile surlardan oluştuğunu ve giriş kapısı olmadan asma köprü ile ulaşıldığını bilmek ilginizi çekebilir. 

  

Küçüksu Kasrı 

Zarafeti ve ihtişamı ile göz kamaştıran Küçüksu Kasrı, 19.yüzyılda Nigoğos Balyan tarafından inşa edilmiştir. Dolmabahçe Sarayı’nın iç mimarı Sechan’ın dekorasyonunu yaptığı kasır, Osmanlı İmparatorluğu’nun birçok diplomatik görüşmesine ev sahipliği yapmıştır.   

Cumhuriyet döneminde de Atatürk’ün dinlenmek için kullandığı bir yer olan Küçüksu Kasrı, 1983 yılından beri müze olarak hizmet vermektedir. Yığma teknikleri ile yapılmış olan kasır, tarihi ve mimari açıdan görülmeye değerdir. 

  

Göksu Deresi 

İstanbul’un doğal güzellikleri arasında önemli bir yere sahip olan Göksu Deresi, Göksu ve Küçüksu derelerinin arasında kalan bir semttir. Boğaziçi köylerini andıran bir atmosfere sahip olan Göksu, yeşilin ve mavinin buluştuğu bir cennettir.   

Göksu Deresi, tarih boyunca padişahların da uğradığı bir mesire yeri olmuştur. Özellikle 4. Murad, buraya sık sık gelerek avlanmıştır. 

  

Anadolu Hisarı 

Güzelce Hisarı olarak da bilinen Anadolu Hisarı, Göksu Deresi’nin denize açıldığı yerde bulunmaktadır. Yaklaşık 7000 metrekarelik bir alana kurulu olan Anadolu Hisarı, boğazın en dar yerinde konumlanmıştır.   

Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırılan Anadolu Hisarı, iç ve dış kale ile surlardan oluşmaktadır. Tarihi açıdan çok önemli olan hisarın giriş kapısı yoktur ve asma köprü ile girilmektedir. Günümüzde hisarın ortasından yol geçmektedir. 

 

Çubuklu Sahili 

Beykoz Görülmesi Gereken Yerler Anadolu Yakası’nın en güzel sahil semtlerinden biri olan Çubuklu, boğazın incisi olarak bilinmektedir. Bizans döneminde huzur anlamına gelen Eirenaion adıyla anılan Çubuklu, tarihi ve doğal güzellikleri ile ziyaretçilerini büyülemektedir.   

Çubuklu’yu ziyaret ettiğinizde Hidiv Kasrı’nı da görmenizi tavsiye ederim. Hidiv Kasrı, Mısır Hidivliği’nin son valisi Abbas Hilmi Paşa tarafından yaptırılmış olan muhteşem bir yapıdır. 

  

Beykoz Korusu 

Beykoz’da Gezilecek Yerler Abraham Paşa Korusu diye de anılan Beykoz Korusu, Boğaz’ın kıyısında ve Beykoz ile Paşabahçe arasında yer almaktadır. Yaklaşık 27.9 hektarlık bir alana yayılan koru, Boğaz manzaralı yamaçlardan başlayarak Riva’ya kadar uzanmaktadır. 

Doğal ormanlarla iç içe olan koru, harika bir görüntüye sahiptir. Abraham Paşa’nın sahibi olduğu dönemde Fransız bahçıvanlar tarafından düzenlenen koruda kuş evleri, havuzlar ve köşkler vardır. 1937 yılına kadar içinde küçük bir tiyatro da bulunan koru, bugün İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin mülküdür ve halkın ziyaretine açıktır. 

 

Beykoz Cam ve Billur Müzesi 

Osmanlı zamanından beri çalışan Beykoz Cam ve Billur müzesi, ismini o dönemin en önemli cam fabrikalarından biri olan fabrikadan almıştır. Cam ve Billur müzesi yaklaşık olarak 360 dönümlük bir arazi üzerinde bulunmaktadır. Müzedeki tarihi bina, Mısır Hidivi İsmail Paşa’nın kapıcıbaşı olarak tanınan Abraham Paşa tarafından inşa edilmiştir. 19.yüzyılın mimari özelliklerini yansıtan müze çok etkileyici ve eşsiz bir yapıdır. 

  

Hidiv Kasrı 

Beykoz’da Gezilecek Yerler Hidiv Kasrı, Çubuklu’da yer alan tarihi bir binadır. 1907 yılında Abbas Hilmi Paşa’nın Delfo Seminati’ye yaptırdığı Hidiv Kasrı, genellikle art nouveau tarzında yapılmıştır. Osmanlı mimarisinin yanında batılı tarzda da birçok örnek bulunan kasrın ana girişinin tam ortasında görkemli bir çeşme vardır. 

Bu çeşmenin tavanı çatıya kadar çıkmaktadır. Hidiv Kasrı turizm açısından çok ilgi çekici bir yapıdır.

  

Cemile Sultan Korusu 

İstanbul’un muhteşem manzarasını sunan Cemile Sultan Korusu, şu anda İstanbul Ticaret Odası tarafından işletilmektedir. Çeşitli çevre düzenlemeleri ile 2000 yeni ağacın ekildiği koru, doğal güzellikleri ve tarihi dokusu ile dikkat çekmektedir. Koruda farklı kurumsal ve bireysel organizasyonlar yapılmaktadır.   

Bunun yanı sıra basketbol sahası, yüzme havuzu, restoran, kafe ve tenis kortu gibi çeşitli sosyal mekanlar da korunun içinde bulunmaktadır.