Gündem Özel

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan kritik önlem: Altında yeni kısıtlamalar

Türkiye’de altın ithalatı, 2023 yılında rekor seviyeye ulaşırken, Hazine ve Maliye Bakanlığı işlenmemiş altın ithalatını baskılamak için yeni tedbirler aldı. Bakanlık, vergi uygulamasının kapsamını genişletti ve ithalatta bildirim aranmama şartını kaldırdı.

Abone Ol

Altın ithalatı cari açığı artırıyor

Türkiye’nin altın ithalatı, 2023 yılının ilk 9 ayında 25 milyar dolar seviyesine ulaştı. Bu rakam, 1989 yılından bu yana bir takvim yılı içerisinde görülmüş en yüksek altın ithalatı olarak kayıtlara geçti. Altın ithalatı, Türkiye’nin cari açığının önemli bir bölümünü oluşturuyor.

Merkez Bankası altın rezervlerini azalttı

Merkez Bankası, son iki yılda altın rezervlerini rekor seviyeye yükseltmişti. Ancak seçim öncesi piyasaları dengelemek için bu stokların bir kısmını harcadı. Yeni ekonomi yönetimi, para politikalarında değişikliğe giderken, altın ithalatını kontrol altına almak için de adımlar attı.

İşlenmemiş altın ithalatına kota getirildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı, işlenmemiş altın ithalatına yönelik yeni kısıtlamalar getirdi. Bakanlık, üye bazında kota uygulamasına gitti ve ithalatta bildirim aranmama şartını kaldırdı. Ayrıca gram altından düşük seviyedeki altın üretimlerini de kaldırarak, gram altın üretimine de kota getirdi.

Altın fiyatlarında makas açılıyor

Alınan kararlar, altın üretim maliyetlerinde artışa neden oldu. Gösterge kur ve piyasa fiyatları arasında önemli bir makas oluştu. Bu durum, altın fiyatlarında ikili kur yaşanmasına neden olabilir.

Avrupa’dan tamamlanmış ürün ithalatı artabilir

Sektör temsilcileri, alınan kararların mücevher üretimini vuracağı endişesini taşıyor. Zincir altın ithalatının ve mücevher sektöründe kullanılan parçaların ithalatının daha zor hale geleceğini belirten temsilciler, bunun da kota ve ek vergi uygulanmayan Avrupa’dan tamamlanmış ürün ithalatını artırabileceğini ifade ediyor.