Hataylı Ulaş ailesi, 4 ayak üzerinde yürümeleriyle bilim dünyasında ilgi odağı haline gelmişti. Bu aile, sahip olduğu sıra dışı yetenekleri sayesinde hem Türkiye'de hem de uluslararası alanda büyük ilgi uyandırıyor.
Dünyanın gündemine geldi
Milliyet'in haberine göre; Ulaş ailesi, 2006 yılında ilk kez bilimsel bir makaleyle gündeme geldi. O günden bu yana, sahip oldukları sıra dışı özellikleriyle her geçen gün daha fazla kişi tarafından tanınmış ve adlarını duyurmuşlardı. Hatta bu ilgi, Türkiye sınırlarını aşarak İngiltere, Avustralya ve ABD gibi ülkelerin basınında yeniden tartışma konusu olmuştu.
Kayıp halka yorumu tepki çekmişti
18 çocuklu ailenin 4'ü kız 2'si erkek olmak üzere 6'sı dört ayak üzerinde yürümeleriyle tanınıyor. Tam 17 yıl önce İngiltere merkezli yayın kuruluşu BBC'de yayınlanan 'Dört Ayak Üzerinde Yürüyen Aile' belgesinde yer alan aile için 'insan ve maymun arasındaki kayıp halka' yorumu yapıldı.
Ancak bu tanım, başta İngiliz nöropsikolog Nicholas Humphrey olmak üzere pek çok kişiyi kızdırdı.
Genetik bir anomali: "Üner Tan Sendromu"
Ulaş ailesinin ilginç özellikleri, bilim dünyasında farklı görüşlere ve teorilere yol açmıştır. İlk başta "insan ve maymun arasındaki kayıp halka" olarak tanımlanan aile için, İngiliz nöropsikolog Nicholas Humphrey gibi uzmanlar tarafından farklı bir açıklama getirilmiştir. Ulaş ailesinin "ayı yürümesi" olarak adlandırılan özelliklerinin, anne ve babanın yakın akraba olduğu çocuklarda görülebilecek genetik bir bozukluktan kaynaklandığı öne sürülmüştü.
Farklı görüşler ve teoriler
Ulaş ailesinin durumu hakkında bilim dünyasında birçok farklı görüş ve teori bulunmaktadır. Bir teoriye göre, çocukların 9. aydan sonra ayakta durmaya teşvik edilmemesi, bu tür durumlara yol açabilir. Ancak bazı uzmanlar, bu teoriye karşı çıkmaktadır. Moleküler Biyoloji ve Genetik Uzmanı Prof. Dr. Korkut Ulucan'a göre, aile "Üner Tan Sendromu" adı verilen bir genetik bozukluğa sahip olabilir. Ancak bu durumu tam olarak açıklamanın zor olduğunu söylemektedir.
Genetik alt yapı ve heterojenlik
Ulaş ailesinin üyelerinin farklı derecelerde etkilenmiş olmaları, genetik bir heterojenite olduğunu göstermektedir. Genetik araştırmalar, bu tür durumların altında yatan bazı kromozom bölgelerinin olduğunu göstermektedir. Ancak hala tam bir açıklama bulunmamaktadır. Genetik olarak otozomal resesif kalıtım kalıbına ekleyebileceğimiz bu durumun nedeni hakkında daha fazla örnek ve araştırma gerekmektedir.
Bilim insanları çözmeye çalışıyor
Ulaş ailesinin durumu hala birçok soru işareti barındırmakta ve bilim insanları bu ilginç fenomeni çözmeye çalışıyor. Genetik temelli bu tür durumların anlaşılması, daha fazla araştırmayı gerektiriyor ve bu ailenin sırrı bilim dünyasındaki bir gizem olarak devam ediyor.