Güvercinlerin haberleşmede kullanımı çok eski tarihlere dayanmaktadır.
'Posta Erleri', 'İlk Hava Postacıları' gibi adlarla anılan posta güvercinleri özellikle insanlığın teknoloji ile tanışmadığı dönemlerde etkin olarak kullanılmıştır.
Hafıza ve görüş özellikleri ön planda olan güvercinlerin en dikkat çekici taraflarından bir diğeri yuvalarına bağlılıkları ile boğazlarına olan düşkünlükleridir. Bu yanları güvercinlerin talim ve terbiyesine kolaylık sağlamıştır.
Zaman içerisinde ticaretten askeriyeye çok farklı alanlarda istihdam edilmişlerdir.
1870 yılındaki Alman-Fransız savaşında Almanlar tarafından kuşatılan Paris`in dışarıyla bağlantısını sağlayan posta güvercinleri diğer devletlerin de dikkatini çekmiş ve onlar da özellikle askeriye içerisinde posta güvercini istihdamına büyük önem vermişlerdir. Posta güvercinlerinin, talim ve terbiyesi ile birlikte Osmanlı Devleti de kullanılmıştır. Ama papağının gözcülük, balinanın casusluk yaptığını bilmiyordum.
Brezilya da bir papağan, uyuşturucu kaçakçısı olduğu iddia edilen sahiplerini polis baskını sırasında 'Anneciğim, polis' diyerek uyardığı suçlamasıyla gözaltına alındığı haberine çok güldüm.
Teresina kentindeki Vila Irma Duce mahallesinde yapılan baskında, yeşil tüylü papağan polisler eve girer girmez bağırmaya başladı.
Baskında yer alan bir polis memuru, 'Bunun için eğitilmiş olmalı. Polis yaklaşır yaklaşmaz, bağırdı' dedi.
Papağanın gözaltına alınmasının ardından, Teresine Hayvanat Bahçesine götürüldüğü belirtildi.
Brezilyalı bir gazeteci, papağanın sessiz kalma hakkını kullanıyor gibi göründüğünü söyledi ve 'Şimdiye dek hiçses çıkartmadı' dedi.
Veteriner Alexandre Clark da 'Çok sayıda polis memuru gelip gitti ama hiçbir şey söylemedi' diye konuştu.
Balinadan casus olur mu?
Ben iddia etmiyorum! Norveçli uzmanların iddiasına göre 'Rus donanması casus balina kullanıyor olabilir'
Norveçli denizcilik uzmanları, Inga köyünde geçen hafta balıkçılar tarafından bulunan ve üzerinde askılar olan bir beyaz balinanın, Rus donanması tarafından eğitilmiş bir casus olabileceğini öne sürdü.
Guardian gazetesinin haberine göre, Joar Hesten adlı bir balıkçı Norveçdevlet televizyonu NRK ya 'Denize ağlarımızı atmaya hazırlanırken, bir beluga (beyaz balina) teknemize yanaştı. Balina, teknenin iki yanındaki ipleri çekmeye başladı. Hayvanın üzerinde silah ya da kamera takmak için kullanıldığını tahmin ettiğimiz bir askı olduğunu fark ettik' dedi.
Hayvanın daha sonra çıkarılan askısının içinde 'St. Petersburg un malıdır' yazısının bulunduğu açıklandı.
Balıkçılar, balinanın çok uysal ve insanlara alışık olduğunu söylüyor.
NorveçDeniz Araştırmaları Enstitüsü nden Martin Biuw, 'Bu balina Rusya dan geldiyse - ki öyle olduğunu tahmin ediyoruz - bunu yapanların Rus bilim insanları değil Rus donanması olduğunu düşünüyoruz' diye konuştu.
NorveçKutup Ü niversitesi Kutup ve Deniz Biyolojisi Fakültesi nden Prof. Audun Rikardsen de şunları söyledi: 'Rusya da bazı balinaların kafeslerde tutulduğunu ve son zamanlarda bunların bazılarının salıverildiğini biliyoruz. Bu balinalar teknelere geliyorlar. Ama Rus araştırmacılarla görüştüm. Balinanın kendileriyle ilgisi olmadığını, bunu Murmansk taki Rus donanmasının yapmış olabileceğini söylediler.'
1980 lerde Sovyet Rusyası nda askerler tarafından eğitilen yunusların casusluk amaçlı olarak kullanıldığı biliniyor.
Keskin görüş yeteneği ve çok iyi hafızası olan, yakalanması zor bu hayvanların su altındaki silahları tespit etmek için kullanıldığı bu programa 1990 larda son verilmişti.
2017 de program yeniden başladı.
Ancak 2017 de Rus Savunma Bakanlığı nın yayın organı Zvezda Televizyonu nda yayımlanan bir haberde donanmanın Kutup bölgesinde görev yapmak üzere yeniden beyaz balina, fok ve yunusları eğitmeye başladığı açıklanmıştı.
Rus lider Vladimir Putin son üçyılda, Kuzey Kutbu ndaki üçeski Sovyet üssünü yeniden hizmete açmıştı.
Programda, Rus donanması adına Murmansk Deniz Biyolojisi Araştırmaları Enstitüsü tarafından yürütülen araştırmada, beyaz balinaların kutup bölgesindeki bu üsleri korumak, dalgıçlara rehberlik etmek ve gerekmesi durumunda Rus karasularına giren yabancıları öldürmek için eğitildiği belirtilmişti.
Yunuslar ve foklara 120 metreye kadar suyun dibindeki torpido, mayın ve diğer silahları tespit etmek ve dalgıçların cihazlarını taşımak üzere eğitim verildiği belirtiliyor.
Rus hükümetine ait kayıtlar Savunma Bakanlığı nın 2016 da Moskova daki bir akvaryumdan 2016 da yaklaşık 23 bin dolara yaşları üçila beş arasında değişen beş şişe burunlu yunus satın aldığına işaret ediyor.
Araştırma sonunda yunuslar ve fokların eğitim ve Kutup koşulları için beyaz balinalara göre daha elverişli olduğu sonucuna varmışlardı.
Rus araştırmacılar, beyaz balinaların soğuğa hassas olduklarını ve sözlü komutları daha uzun süre aklında tutabilen foklar kadar 'profesyonel' olmadıklarını söylemişlerdi.