Hitit Baş Tanrıçasının İzleri
Vadi, Malatya'ya özgü doğal güzellikleriyle beraber Hitit medeniyetinin baş tanrıçasına ait olduğu düşünülen kabartmalarla da dikkat çekiyor. M.Ö. 8. yüzyıla tarihlenen bu kaya kabartması, Arinna'nın güneş tanrıçasına ait olduğu düşünülen bir tanrıça figürünü tasvir ediyor. Figürdeki detaylar, basık takke, lüle saçları, ince uzun sakalsız yüz, kemerli burun ve patlak gözlerle, Hitit Krallığı'nın baş tanrıçasının temsili olduğunu gösteriyor.
Sanatın Zamanla İzleri
Levent Vadisi'nde bulunan bu 2 bin 800 yıllık figür, zaman içinde doğal boyaların aşınması sonucu ayrıntılarını kaybetmiş durumda. Ancak, figürün bir zamanlar çok ayrıntılı ve renkli bir yapıda olduğu tahmin ediliyor. Levent İskenderoğlu, vadinin tescilli bir sit alanı olduğunu belirterek, "Güneş tanrıçası figürü, Anadolu’daki eşsiz örneklerden birisi" diyor.
Hitit sanatının Anadolu’daki ünik örneği
Levent İskenderoğlu, "Levent Vadisi’nde yaşayan insanların günümüzden 2 bin 800 yıl önce bile kendilerine özgü bir biçim ve renk anlayışlarıyla sanatta oldukça ileri bir medeniyete ev sahipliği yaptığını söyleyebiliriz. Tarih boyunca inançlarıyla birlikte var olan medeniyetler, burada da sanat yoluyla inançlarının izlerini bırakmışlar" diye ekliyor.