Endüstrileşme ve kentleşme ile birlikte pek cok ülke gibi bizde de son 30 yılda motorlu araçsayısı hızlıca on milyonlu sayılara ulaştı .Artan emisyon ve ses kirliliği yanısıra kent yollarıda planlamalarda zamanında dikkate alınmadığından bugün otopark problemi   pek çok kent merkezimiz için ciddi sorun haline dönüştü
Hollanda ve Danimarka gibi Kuzey Avrupa ülkelerinde  ve Çin, Hindistan ve  bölge ülkelerinde bisiklet kullanımı çok yaygın .Bu ülkelerde bisikletin ulaşımdaki payı yüzde 45`leri buluyor. Ne yazık ki ülkemizde bisikletin ulaşımdaki payı yüzde 4, Konya da ise yüzde 7. Ereğli`de bu yüzde 13 ,bu oran ile Türkiye rekoru  ilçe bazında Ereğli`ye aittir.  Nüfusu ile orantılandığında toplam sayı ve bin kişi başına  kullanılan bisiklet rakamı ile,  Türkiyede ilk sıralara gelmektedir.
Avrupa daki örneklerde olduğu gibi diğer kentlerimize kıyaslandığında  bisiklet kullanımında 1970 yıllardan itibaren Ereğli   Türkiye için  örnek şehirdir. Konya merkezi ve yerleşimi  düz  olan vilayetlerde bisikletin  yaygınlaşmasında  Ereğli 1960lı yıllardan  sonra pek çok şeyde öncü olduğu gibi bu alanda da önemli rol almıştır. Ereğli gibi düzlük alan olan yerleşimlerde bisiklet bir yaşam şeklidir. Her mahalle arasında çocukluğumuzda yazları en önemli aktivitelerden birisidir.,bisiklet, yaşlısı ,genci, çocuğu   bütün Ereğlili  her zaman bisiklete önem verir,zaman ayırır idi.,Çocukluğumuzdan hatırlarım yaşlılar daha çok` ince teker dediğimiz İngiliz bisikletlerini tercih ederdi ,Bağ bahçe`ye gidenler ve taşıma yapanlar daha çok önde ve arkada sepeti olan klasik modelleri   kullanırlardı ,Bugün her mahallede tamirhaneler ve kent merkezinde çok sayıda yedek parça ve satış noktaları hala mevcuttur .
Bisikletin Karasal iklim kuşaklarında yer alan şehirlerde kullanımı   ağırlıklı olarak mevsimseldir,  kışın şehir merkezindeki kullanımı  bin gibi düşük bir sayı ile ifade edilirken yazın bu rakam Ereğli için   40 binleri bulur.  İnsanları hareketli ve sağlıklı kılmak birazda bisikletli yaşamaya bağlıdır,  Şehirlerin daha yaşanabilir olması için bisikletin önemini yeni kuşaklara ve diğer şehirlere anlatabilmeliyiz. Engebesiz  düz bir alanda kurulu olan şehirde, ilçeyi ziyarete gelen yabancıların ilk dikkatini çeken husus trafikte seyreden bisikletlerin fazlalığıdır,Bisiklet yolu olmaması nedeniyle trafiği risk etmeleri aksatmaları ile   trafikteki karmaşanın bir parçasıdır.
1990`a kadar kentteki araçsayısının azlığı nedeniyle ihtiyaçhisssedilmeyen  araç  otoparkı, bisiklet parkı ve bisiklet yolu ihtiyacı bugün had safhadadır ve   sorun çözülmelidir. Gerekli olan  bisiklet yollarının yapılması  ile     bisiklet kullanımı da önemli oranda rahatlayacaktır ,kazalarda azalacaktır.
Halihazırda Ereğli`de yeni hastane yolu haricinde bisiklet yolu özelliklerine sahip yol bulunmamaktadır.   Ereğli ziyaretinde Büyükşehir kanunu gereği   ana arterler ana yollar Büyükşehir Belediyesi sorumluluğuna geçtiği için ,Büyükşehir Belediye Başkanlarının   bisiklet sayısı fazlalığı nedeniyle bisiklet yollarını hızlıca  artıracağız şeklindeki tespiti önemlidir ve yerindedir. Ereğlide 1990 sonrası merkez mahallelerde ve ticari bölgede yeni yolların açılmaması,otopark problemine köklü çözüm bulunamaması ve artan araçsayısına karşın 30 yıldır belediye başkanlarının bisiklet yolu yapımını gözardı etmeleri bugünkü durumun ve problemin  ana sebebi görünmektedir. Enerji verimliliği sağlaması, çevre dostu ,egzos,ışık ve ses  kirliliğini önleyen sağlıklı bir ulaşım aracı olan bisikletin ilçede yarım asırı aşan Türkiyeye örnek yaygın kullanımı geliştirip elde edilen deneyimlerden yola çıkarak , bisiklet kültürünün ve bisikletin artan nüfus ve araçsayısı sebepleriyle    Ereğli ulaşımındaki fonksiyonunu bisiklet yolları ile yeniden düzenlemek ve ulaşımdaki pozitif yöndeki kritik rolünü devam ettirmeli,
Ereğli ve diğer ilçelerin katkısı ile Türkiye de en fazla bisikletin kullanıldığı şehir olan Konya`nın  avantajı il merkezi ve nüfusu fazla olan ilçelerin çoğunun coğrafi olarak düz araziler üzerinde kurulmuş olması olsa gerek ,kent, 300 bini aşan  bisiklet sayısı,merkez ilçeler olan Karatay,Selcuklu ve Meram da 275 kilometrelik bisiklet yolu ve 'akıllı bisiklet' uygulamasıyla diğer illere model şehir  oldu. Türkiye de en yaygın  şekliyle bisikletin kullanıldığı bu coğrafyada, bugün kullanım her geçen gün artmakta. Geniş düz alanlara ve 275 kilometre bisiklet yoluna diğer illere göre fark atan şehirde, bisiklet sayısı resmi rakamlara göre ilçeler dahil yarım milyona yakın zamanda gelecek gibi, Bisikletin yaygın olarak kullanılması kentlerde motorlu araçtrafiğini rahatlatırken, yakıt ve zamandan tasarrufa ve sağlıklı yaşama katkı sağlıyor. Avrupa`da bazı ülkelerde bisiklet yollarına döşenen sistemlerle elektrik üretimine   bugün başlanılmış durumda.
Örnek bisiklet yolları ile daha güvenli ulaşım zaruri,  Konya`da Yoğun trafikte bisikletliler için ulaşımı emniyetli hale getirmek amacıyla 275 kilometre ayrılmış bisiklet yolu ile çok sayıda bisiklet parkı buğün   oluşturuldu. Yeni yapılan bisiklet yolları mavi renkte  bisiklet figürleri ile belirgin hale getirildi.Konya Merkezde Büyükşehir Belediyesi kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla, akıllı bisiklet uygulaması adıyla cep telefonu, toplu ulaşımda kullanılan elkartı veya kredi kartını sisteme tanımlatan herkesin bir istasyondan aldığı bisikleti belli bir süre kullanıp başka istasyona bırakabilmesi şekliyle çalışan sistemi hayata geçirdi.
Şehrin 50 noktasında oluşturulan istasyonlara giden vatandaşlar ,bisiklet kiralamaktalar,Öğrenciler okula, işçiler iş yerlerine giderken akıllı bisikletleri kullanıyor. Turistler de  bisikletleri tercih edebiliyor. Bisikletlerin uydudan takip edildiği sistem sayesinde şehir içi ulaşım rahatlamakta. Bugün için 1000 akıllı bisiklet ile,haftalık kullanım 20 binin üzerine çıktı. Bisiklet sayısını bine, kullanım oranını da 40 bine çıkarma çalışmaları devam etmekte.
Konya için Hedef ,Bisiklet yollarını   hedefleri bin kilometreye çıkarmak ve bisiklet kullanımını teşvik etmek, bisiklet yolları bisiklet parkları akıllı bisiklet  uygulamaları yönüyle Büyükşehir Belediyesinin   önümüzdeki yıllara yönelik   Ereğli ilçemize yapılacak bisiklet yolu ve uygulamaları neler olacak? Bekleyip ,göreceğiz.