Gündem Özel

Dünya tarihinin gelmiş geçmiş en zengin 10 insanı! Elon Musk ve Jeff Bezos'tan çok daha fazlası

Şu an dünyanın en zenginleri Elon Musk ve Jeff Bezos gibi kişiler olsa da, tarihin gelmiş geçmiş en zengin insanlarının servetleri bu iki kişiden çok daha fazla. İşte, dünya tarihinin gelmiş geçmiş en zengin 10 insanı...

Abone Ol

MANSA MUSA

14. yüzyılda Batı Afrika'da hüküm süren Mali Krallığı'nın önderi olan Mansa Musa'nın serveti, bugün hala tam olarak bilinmiyor. University of California Tarih Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Rudolph Butch Ware, "Musa'nın servetiyle ilgili son yıllarda edindiğimiz bilgiler o kadar etkileyici ki, ne kadar zengin ve güçlü olduğunu tam anlamıyla hayal etmemiz neredeyse imkansız" ifadelerini kullandı.

ABD merkezli Celebrity Net Worth, 2012 yılında Mansa Musa'nın servetini 400 milyar dolar civarında tahmin etmişti. Ancak tarihçiler, Musa'nın servetinin sayılarla ifade edilemeyeceği görüşünde.

Mansa Musa'nın zenginliğinin kaynağı ise altındı. Musa'nın, 1280 yılında doğduğu tahmin ediliyor ve 1312 yılında tahta çıkarak Mali Krallığı'nı büyük bir gelişme dönemine soktu.

Musa hükümdarlığı sırasında krallığı, bugünkü Senegal, Mali, Burkina Faso, Nijer, Gine ve Fildişi Sahili'ni kapsayacak kadar genişlemişti.

Musa'nın kontrolündeki bu topraklar, zengin yeraltı kaynaklarına sahipti, başta altın ve tuz olmak üzere.

British Museum'a göre, Eski Dünya'da dolaşımda olan altının yarısı Mali Krallığı'ndan geliyordu.

CORNELIUS VANDERBILT

"Comodore" lakaplı Cornelius Vanderbilt, servetinin büyük bir kısmını demiryolu ve denizcilik faaliyetleri sayesinde elde etti. 1800'lerde yaşayan Vanderbilt, demiryolu hizmetinin hızla geliştiği bir dönemde bu fırsatı değerlendirdi, büyüyen demiryolu endüstrisine büyük yatırımlar yaparak ABD'nin ulaşım ağını tamamen değiştirdi.

Demiryolu yanı sıra vapur hatlarını da geliştiren Vanderbilt, 185 milyar dolarlık bir kazançla dünya tarihindeki en zengin insanlardan biri haline geldi.

HENRY FORD

Ford Motor Company'nin kurucusu ve seri üretim montaj hattının geliştiricisi olan Henry Ford, orta sınıf Amerikalıların sahip olabileceği ilk otomobili üreterek ulaşımda devrim yarattı.

Model T'yi piyasaya sürmesiyle birlikte Henry Ford, dünyanın en zengin ve en tanınan isimlerinden biri haline geldi. Ford'un serveti, verilere göre 199 milyar doları buluyor.

JAKOB FUGGER

"Zengin Jakob Fugger" olarak da bilinen Fugger, Avrupa'nın en büyük girişimcisi, tüccarı ve bankacısıydı. Fugger, aile tekstil şirketini 30'lu yaşlarında yönetmeye başladı ve ticaret ile bankacılık sektörlerindeki başarısıyla Habsburg monarşisini destekleyecek potansiyel kazandı. Ayrıca monarşiye önemli bir siyasi yön de sağladı.

I. WILLIAM

1066-1087 yılları arasında İngiltere Kralı olan I. William, tarihin gördüğü en zengin hükümdarlardan biriydi.

Fransa'nın Normandiya bölgesinde doğan William, İngiltere'yi Normanlar tarafından miras kalan toprakları fethederek büyük bir servet elde etti. Kaynaklara göre I. William'ın serveti 229.5 milyar dolara ulaşıyordu.

MİR OSMAN ALİ HAN

Mir Osman Ali Han, Hindistan'ın en büyük eyaleti Haydarabad'ın son hükümdarıydı. Eyalet, dünyanın en verimli elmas madenine sahipti ve inci endüstrisinde de oldukça verimliydi. Tarihçiler, hükümdarın 100 milyon sterlinlik altın, 400 milyon sterlinlik müvecher içeren özel bir hazineye sahip olduğunu kaynaklarda geçirir.

Ayrıca gayrimenkuller, özel olarak kullanılan yüzlerce karatlık mücevherler ve nakit paralar da Ali Han'ın servetinin sadece birkaç örneğiydi. 1937 yılında Time dergisi, hükümdarı dünyanın en zengin insanı olarak tanımladı.

II. NICHOLAS

1894 yılında Romanov hanedanlığının servetini miras alan II. Nicholas, Rusya'nın görkemli döneminin son çarıydı. Çarın hazinesinde milyonlarca dolarlık mücevherler, külçe altınlar ve önemli sanat eserleri bulunmaktaydı.

1918'deki Bolşevik devriminden sonra katledildi ve varlıklarının hepsi devrimciler tarafından ele geçirildi.

MARCUS LICINIUS CRASSUS

Crassus, Roma İmparatorluğu'nun dönüşümünde önemli bir rol oynamıştır. Romalı konsül Gaius Marius'un mallarını elinde bulundurarak bu malları kendi çevresinde uygun fiyatlarla satan Crassus, büyük bir servet elde etti.

Böylece Crassus, Roma'nın en zengin insanlarından biri haline geldi. Toplam servetinin 200 milyon sestertius olduğu tahmin ediliyor.

ANDREW CARNEGIE

İskoç doğumlu olan ABD'li iş insanı Andrew Carnegie, 19. yüzyıl ABD'sinin en zengin insanlarından biriydi. Demir ve çelik endüstrisinde bir tekel oluşturarak petrol endüstrisindeki Rockefeller'lar gibi, bu alanda büyük başarı elde etti.

Hayırseverliğiyle de bilinen Carnegie, 2500'den fazla kütüphane kurdu ve 1901 yılında şirketini J.P. Morgan'a tam 480 milyon dolarlık rekor bir fiyatla sattı.

JOHN D. ROCKEFELLER

Rockefeller ailesini bilmeyen yoktur. Aile, en ihtişamlı dönemini ABD petrolünün yüzde 90 veya 95'ini üreten bir şirkete sahip olunca yaşadı. Standard Oil'in kurucusu ve ana hissedarı olan John D. Rockefeller, Ohio'daki ilk rafinerisinin başarısının ardından ABD'nin ilk milyarderi oldu.

Zaman içinde zekice, ancak etik dışı yatırımlarıyla servetine servet katan Rockefeller, hayatının sonlarına doğru sadece hayır kurumlarına 540 milyon dolar bağışta bulundu.

Prof. Dr. Canan Karatay açıkladı: Keten tohumu ömrü uzatır, yaşlanmanıza izin vermez Prof. Dr. Canan Karatay açıkladı: Keten tohumu ömrü uzatır, yaşlanmanıza izin vermez