`height=

DİSK-AR, TÜ İK in 2022 1. Çeyrek Hane Halkı İşgücü Araştırması (HİA) ile 2021 yıllık verilerini kullanarak '19 Mayıs`a Özel Gençİşsizliği Bülteni' yayımladı. 

Bültende, maalesef gençler ve kadınlarımız için olumlu gelişmeler yok..

Bu sonuçların analiz edilerek sonuçlar çıkarılması ve düzeltmek için uygulamalara geçilmesi yararlı olacaktır.

Rapor/araştırma yapan kurumları, siyaseten bizden-bizden değil diye değerlendirmek yerine, her raporun değerlendirilmesi şarttır.

  Çünkü, hepimiz aynı gemideyiz ve başka Türkiye yok!

https://www.serhattv.com.tr/disk-ten-19-mayis-raporu-her-dort-gencten-biri-ne-okuyor-ne-calisiyor-haberi/50144/

1/ Bültene göre her dört gençten biri ne eğitimde ne istihdamda. Ne eğitimde ne istihdamda olan kadınların oranı yüzde 32,4, Türkiye de gençişsizliği dünya ortalamalarından yüksek, 2,3 milyon gençişsiz, gençişsizliği AKP döneminde yaklaşık 5 puan arttı ve yükseköğrenim mezunu gençler asgari ücretli.

2/ TÜ İK in 16 Mayıs 2022 de yayımladığı 1. çeyrek verilerine göre Türkiye de her iki gençkadından biri işsiz. İş aramaktan vazgeçen, iş bulmaktan ümidini kesen ve işgücü dışına çıkan gençlerde hem dar hem geniş tanımlı işsizlik oranı artmaya devam ediyor. TÜ İK 2021 yıllık verilerine göre gençlerde dar tanımlı işsizlik oranı yüzde 21,1, geniş tanımlı işsizlik oranı ise yüzde 41. Geniş tanımlı gençişsizliği, dar tanımlı gençişsizliğinden 20 puan fazla.

3/  Türkiye de gençişsizliği dünyada ön sıralarda. AB-27, OECD ve G27 ülke ortalamalarından yüksek durumda. Mart 2022 verilerine göre gençişsizliği G7 ülkeleri ortalamasında yüzde 9,1, OECD ortalamasında yüzde 11,1, AB-27 ülkeleri ortalamasında yüzde 14. Türkiye, yüzde 21,1 olan dar tanımlı gençişsizliği ile dünyada ön sıralarda yer alıyor.

4/ Türkiye de yükseköğrenim mezunu gençlerin birçoğu iş bulamazken yükseköğrenim mezunu gençlerin giriş ücretleri asgari ücret civarında kalıyor. Tıp fakültesi dışında bir fakülteden mezun olan gençlerin çok büyük bir bölümü asgari ücret civarında bir ücretle çalışıyor. Mühendislik fakültesinden mezun gençlerden ücretlerinin asgari ücrete yakın bir ücretle işe başlayanların oranı yüzde 40-50 dolaylarında. Sosyal bilimler, iktisadi ve idari bilimler mezunlarında bu oran yüzde 60 larda seyrediyor.

5/ En iyi ücretle işe başlayanlar ise İslami bilimlerden mezun gençler oldu.  İslami bilimler mezunlarında asgari ödenti civarında bir ücretle işe başlayanların oranı yüzde 18 olarak kayda geçti. Gençlerin güvenceli işlerde çalışmaları için üniversite mezunu olmalarının yetmediği görüldü.

Eski 'Yeni YÖK',  MGU Rektör Atamasında Yanlış Yöntem Mi Uyguladı?

Bu konuda iki yazı yazdım, ama suya yazmışım gibi, çok arayan-e-posta gönderen, tlf. arayan oldu ama, ilgili resmi kurumlardan/kişilerden açıklama gelmedi

Tekrar belirtelim ki, bizim kurumların başında olan kişilerle bir ilişkimiz yoktur, kurumsallaşmadaki yanlışlardan bahsediyor, etik uygulamaları görmek istiyoruz.

Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Ü niversitesi rektörü de öğrencimiz, sanatçı dostumuz. 

Yazdıklarımız onun kişiliğiyle/göreviyle ilgili olmayıp bir yanlışı düzeltmeye, onu da rahatlatmaya çalışıyoruz..

Hatırlayalım:

Mevcut rektör 17 Temmuz 2017`de (R.G.) Sn. Cumhurbaşkanımızca atandı.

Yanlış hatırlamıyorsam18/20 Ekim`de mazbatasını aldı. (İTÜ TMDK bahçesinde konuşurken, 'bugün mazbatamı almaya gidiyorum hocam' demişti)

Dolayısıyla ilk dört yılı Ekim 2021`de dolmuş oldu.

Eski YeniYÖK, MGU için rektör adaylığı ilanına çıktı.

11 aday başvurdu, bu arada eski 'YeniYÖK Başkanı' görevden alındı ve Prof.Dr. Erol Özvar Başkanlığa atandı. Ama YÖK Y.K.`nda değişiklik yapılmadı;

Mülakat sonucu ilk 3 kişilik liste onay için Külliye`ye gönderildi. Süresi içinde atama yapılmadı.

İkinci liste gönderildi, KHK`daki süre içinde de atama yapılmadı.

Bütün adaylar düştü/kadük oldu ve Sn. Cumhurbaşkanımızın istediği kişiyi atamasının önü açıldı;

Müzik  ve  Güzel  Sanatlar  Ü niversitesi  Rektör  atamasında  kriz mi var?

https://www.enpolitik.com/yazar/goktan-ay/muzik-ve-guzel-sanatlar-universitesi-rektor-atamasinda-kriz-mi-var-5474-kose-yazisi

Peki, aradan geçen 10 ay içinde atama neden yapılmadı?

Nedeni tam bilinmiyor! 

Konuşulanlar şöyle;

Sn. Erdoğan`ın

1/ İstediği kişinin ilk rektörlük süresinin bitmesi bekleniyor.

2/ İstediği kişinin Doç.lik süresinin bitmesi bekleniyor.

3/ Bu işte bir yanlışlık var, YÖK İle Külliye arasında bir koordinasyonsuzluk var!..

Hangisi?

1/ YÖK web sayfası 'Devlet Ü niversitelerimizin Rektörleri' bölümünde,  MGU mevcut rektörünün bilgisinde 'Göreve Başlangıç: Ekim 2018' yazıyor. (Bunu da bir  müzik akademisyeni arkadaşım gönderdi.)

Not: Bu arada 'Sanatta Yeterlik' karşılığı  'titr kullanma' iznini henüz YÖK vermediği için, kendi web  sayfasında 'Dr.' yazması da ilginçbir tevafuk olmuş.

O zaman Sn. Erdoğan`ın imzası mı, YÖK`ün sayfasında yazılan mı geçerli?

Atama, o nedenle mi yapılmıyor?

Çünkü   2018 doğru ise, süre 2023`de doluyor..

Gel çık işin içinden..

Külliye`den, YÖK`den tek ses yok!

Rektör, 'kaçay içinde ataması yapılmazsa' düşmüş olur?

https://www.ittifakgazetesi.com/rektor-kac-ay-icinde-atamasi-yapilmazsa-dusmus-olur-m3434.html

O zaman eski YeniYÖK çok büyük bir yanlışa imza atmış

İlan vermiş,

Başvuran 11 kişiyi Ankara`ya boşuna çağırmış,

YÖK Y.K. üyelerine ve aday akademisyenlerine boşa zaman geçirtmiş,

Sn. Cumhurbaşkanımızı yanıltmış olmaktadır.

Elbette, bütün bu gelişmeler Ü niversite içinde söylentilere, mevcut rektör gidiyor, yerine ; .geliyor şeklinde dedikodulara sebep olmaktadır.

Yine söylüyoruz, tamam gündem çok yoğun ama, ülkemizde ilk defa bir Müzik Ü niversitesi kurulmasına önayak olan Sn. Cumhurbaşkanımızın, üniversitenin ve akademisyenlerinin saygınlığını kaybetmemesi konusunda da hassas olması gerektiğini belirtmek istiyoruz.

  'Malum, yıkmak kolay yapmak zordur.

Hadi gel yıkalım şu Süleymaniye`yi desen, 

İki kazma kürek, iki de ırgat gerek` 

Ancak hadi gel yapalım şunu geri desen, 

Bir Sinan, bir de Süleyman gerek.' (#MehmetAkifErsoy)

Eğitim-Kültür-Sanat alanı gelişmeleri takip için @drgoktanay