Gündem Özel

Dev ilaç markası, kanser skandalıyla çalkalanıyor! 125 bin dava ile karşı karşıya!

2018'de glifosat içeren ot öldürücü Roundup isimli ilacın üreticisi Monsanto’yu satın alan dünya ilaç devi Bayer, ABD’de hakkında açılan yaklaşık 125 bin dava ile karşı karşıya bulunuyor.

Abone Ol

Bayer, Glifosat Davasında Yenilgiye Uğradı

Dünya ilaç devi Bayer, ABD’de kansere neden olduğu iddia edilen glifosat içeren ot öldürücü Roundup isimli ilacın üreticisi Monsanto’yu satın aldıktan sonra açılan birçok davayla karşı karşıya kaldı.

Son olarak Missouri eyaletindeki bir mahkeme, Bayer’in glifosatlı ilacı kullanan John Durnell’e 1 milyon 250 bin dolar tazminat ödemesine hükmetti.

Glifosat Nedir ve Neden Tartışmalı?

Glifosat, yabani otları yok etmek için kullanılan en yaygın herbisitlerden biridir. 1970’lerde Monsanto tarafından geliştirilen glifosat, Roundup isimli ilacın ana bileşenidir. Glifosatın, insan sağlığına ve çevreye zararlı olduğu iddia edilmektedir. 2015’te Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC), glifosatı “muhtemelen insanlarda kansere neden olan” maddeler arasında sınıflandırmıştır. Ancak Bayer, glifosatın güvenli olduğunu ve bilimsel kanıtlarla desteklendiğini savunmaktadır.

Bayer, Glifosat Davalarında Nasıl Bir Strateji İzliyor?

Bayer, 2018’de Monsanto’yu 63 milyar dolara satın alarak, glifosat davalarının da mirasçısı oldu. Şirket, ABD’de hakkında açılan yaklaşık 125 bin dava ile karşı karşıya bulunuyor. Bayer, 2020’de bu davalardan 95 binini anlaşma yoluyla çözmek için 10,9 milyar dolar ödemeyi kabul ettiğini duyurdu.

Ancak anlaşmanın bazı şartlarına itiraz eden davacılar ve avukatlar olduğu için süreç tamamlanamadı. Bayer, geri kalan davalar için de anlaşma yapmayı veya üst mahkemelere başvurmayı planlıyor. Şirketin hedefi, glifosat davalarını sonlandırarak yeni ürünler ve teknolojiler geliştirmeye odaklanmak.