Gündem Özel

Çocuğunuzun kahvaltı yapmamasını ciddiye alın: Akademik başarıyı etkiliyor!

Çocuklar üzerinde büyük zararlara yol açabilen kahvaltı yapmama durumu oldukça önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Diyetisyen Merve Sena Nazlı, konuyla ilgili uyarılarda ve önerilerde bulundu. İşte ayrıntılar...

Abone Ol

Kahvaltı yapmamanın çocuklar üzerinde büyük zararlara yol açabileceği uzmanlar tarafından vurgulanıyor.

Diyetisyen Merve Sena Nazlı, beslenmenin zeka gelişimi üzerinde önemli bir etkisi olduğunu belirterek, kahvaltı yapmayan çocukların öğrenme zorluğu, dikkat eksikliği ve yorgunluk gibi belirtilerle karşılaşabileceğini ifade etti.

AKADEMİK BAŞARIYI ETKİLYOR

Sena Nazlı, "Beslenme, zeka gelişimi için kritik bir rol oynar. Beyin gelişimi anne karnında başlar ve çocukluk döneminde hızla devam eder. Bu nedenle çocukluk döneminde oluşturulan beslenme alışkanlıkları, yetişkinlik döneminin temelini oluşturur. Çocukların akademik başarıları, duygusal, zihinsel ve fiziksel sağlığı beslenme alışkanlıklarıyla doğrudan ilişkilidir. Bu yüzden çocukların sadece evde değil, okulda da beslenmelerine dikkat edilmelidir" şeklinde konuştu.

DİKKAT DAĞINIKLIĞINA SEBEP OLUYOR

Ayrıca, omega 3 açısından zengin olan besinlerin dikkat dağınıklığını azalttığını ve beyin gelişimine önemli katkılarda bulunduğunu belirten Nazlı, kahvaltının önemini vurgulayarak, "Özellikle okulda kahvaltı saatlerinin belirli olmadığı durumlarda, çocukların evden kahvaltı yaparak çıkmalarını sağlamak önemlidir. Kahvaltı yapmayan çocuklarda öğrenme zorluğu, dikkat dağınıklığı ve yorgunluk gibi belirtiler ortaya çıkabilir" dedi.

ÖRNEK KAHVALTI MENÜSÜ NASIL OLMALI

Diyetisyen Merve Sena Nazlı, örnek kahvaltı menülerinde ise şu önerilere yer verdi: "Haşlanmış yumurta, zeytin, esmer ekmek ve mevsim sebzeleri. Peynirli veya sebzeli tost, 1 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu. Yeşillikli peynirli sandviç ve 1 su bardağı süt. Peynir, ceviz, bal-pekmez, esmer ekmek ve mevsim sebzeleri gibi besinler de kahvaltıda yer almalıdır."

SAĞLIKLI BESLENME ÇANTALARI HAZIRLANMALI

Ayrıca, beslenme çantası hazırlarken de dikkat edilmesi gerekenleri sıralayan Nazlı, "Her besin grubundan yiyecekler içermeli (karbonhidrat, protein, yağ).

Okul kantininden sağlıksız besinler almak yerine, çocuklara meyve ve kuruyemiş gibi sağlıklı alternatiflerle hazırlanan beslenme çantaları göndermek daha doğru bir tercih olacaktır. Kemik gelişimi için önemli olan kalsiyumu alabilmek için yoğurt, ayran, süt ve peynir gibi ürünler tüketilmelidir.

EV YAPIMI YİYECEKLER KONULMALI

Ayrıca, obezite ve insülin direnci gibi sağlık sorunlarını önlemek için şekerli yiyecekler yerine ev yapımı, düşük yağ ve şeker içeren kek, kurabiye gibi alternatifler tercih edilmelidir. Çocukların su tüketimine de özen gösterilerek, taze sıkılmış meyve suları hazırlanabilir" şeklinde konuştu.

Nazlı, beslenme çantası için örnek menüler de sunarak, çocukların dengeli ve sağlıklı bir şekilde beslenmelerine önemli katkılarda bulundu.