BEŞ DUYU İLE ORUÇ NASIL TUTULUR 

Var mısınız bu Ramazan ayında orucumuzu beş duyumuz ile hissedelim? Takvâmızın yanı sıra her sahura kalktığımızda duâederken, kendimize bir başkası ile ilgili bir eylem sözü verelim?
Örneğin, bir gün görevimiz bir fakiri doyurmak olsun, ertesi gün komşunun iftarını açmak. Veya iş yerinde birine yaptığı iyi bir işten dolayı kahve kartı hediye etmek?
Sonra gözlerimize perde çekelim. Bu öyle bir perde olsun ki her şeyde ama her şeyde, insandan bitkiye, sandalyeden eteğe, her şeyde Yaratan’ı göstersin bize…
Ve ‘güzel olmadığını’ düşündüğümüz her eşyayı, davranışı, canlıyı kabul etmeyi veya güzel olmayan yanlarını görmemeyi öğretsin.
Kulaklarımıza bir çift küpe takalım. O küpeler ki Peygamberimizin fısıltıları olsun kulağımızda. Kahvaltı ederken, gazete okurken, itiş kakış vapura binerken, her dâim aşkı fısıldasın bizlere.
Burnumuz sadece gül kokusu alsın bir ay boyunca. Ne açlık yüzünden midelerden gelen kokuyu, ne de ter kokusunu duyalım omuz omuza kılarken namazı…
Ellerimiz aracı olsun bir gönüle değmeye. Yemek yaparken durup parmaklarımıza bakalım, şükür içinde. Çocuğumuzun başını okşarken, okşatanı düşünelim. Kapıyı açmak için uzanınca kilide, hareket eden damarlarımızı izleyelim. O gizli araçların, uzuvların, nasıl ‘Allah Allah’ diye her an çalıştıklarını izleyelim, şevk alalım.
Ve tabiî ki dilimiz… Dilimize sabahları oruca başlamadan son bir gıda olarak bir parça bal, akşam iftarda orucu açmadan evvel bir acı biber çalalım. Güne başlarken tatlı dilin önemini, akşam yatmadan kazâra kırılan gönülleri hatırlatsın bizlere.
Gelin bu sene, orucu sırf açlık ile tutmayalım. Var mısınız bu Ramazan ayında orucumuzu beş duyumuz ile yaşayalım?
Hadi!

D4Bf7C91 C526 41Dc B76B Fd95D6A5925D

İFTARDA HANGİ BESİNLER TÜKETİLMELİDİR?
Yaz aylarına denk gelen ramazan dönemlerinde, oruçsüresince yaklaşık 15-16 saat süren açlığın ardından herhangi bir sağlık problemi yaşamamak adına doğru beslenmek son derece önemlidir. İftarda başlangıçolarak kahvaltılık gıdalar ya da çok yağlı olmayan çorbalar tercih edilebilir. Bunun ardından protein ve karbonhidrat grubuna geçilebilir. Protein olarak, az yağlı olan et ürünleri ve kuru baklagiller porsiyon kontrolü yapılarak tüketilebilir.
Karbonhidrat ise ramazan ayında tüketimine en çok dikkat edilmesi gereken besin grubudur. Uzun süre açlıktan sonra aniden yüksek seviyede karbonhidrat alınması sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle beyaz ekmek, makarna, pilav ya da hamur işi gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalar yerine, karbonhidrat ihtiyacını karşılayan ancak kan şekerini hızla yükseltmeyen; kepekli ekmek, kepekli makarna, tam buğday ürünleri ya da bulgur pilavı gibi besinler tercih edilebilir.
İftarın ardından ise mideyi yormayacak ve kan şekerini aniden yükseltmeyecek sütlü tatlılar ya da meyveler tüketilebilir. Şerbetli tatlılar kan şekerini hızlı yükselteceğinden tüketilmemesi tavsiye edilir.

C3B54D1B E090 4511 B8D6 0328546C262F
SAHURDA HANGİ BESİNLER TÜKETİLMELİDİR?
Sahurda ise iftara kıyasla daha hafif ve uzun süre tok tutacak gıdaların tüketilmesi önerilir. Protein açısından zengin olan süt ürünleri (yoğurt, süt, ayran), lif açısından zengin olan yeşil yapraklı sebzeler ve tam buğday ürünleri sahurda tüketilebilir. Baharatlı ya da aşırı tuzlu gıdalar susatabileceğinden ve oruçtutmayı zorlaştırabileceğinden, bu tip gıdaların tüketilmemesi tavsiye edilir. Kompleks karbonhidratlar, enerji bakımından zengin ve enerji salınımı uzun süreli olan, sahurda tercih edilmesi önerilen besin gruplarından biridir. Bunlara pirinç, fasulye ve yulaf örnek verilebilir. Çay ve kahve gibi içecekler, içerdiği kafein sebebiyle idrara çıkmayı sıklaştırdığı ve su kaybını hızlandırdığı için sahurda tercih edilmemelidir.

Gastronomi yazarı danışman 
Chef Mehmet kudat