MEB, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile 'sanat eğitimi' alanında ülkenin önde gelen üniversitelerinden İ.T.Ü , İ.Ü . ve M.Ü . arasında imzalanan protokol kapsamında, güzel sanatlar alanının ihtiyaçduyduğu 'sanatsal ve estetik değerlerle' şekillenen sanat üretiminde farklı disiplinleri bir arada kullanma imkanı getiren, teori ile pratiği alt yapıya uygun şekilde geliştirme fırsatı veren bir şekilde öğrencilerin eğitim görmesine imkan sağlanması hedefleniyor. (Temmuz 2020)
Protokol Neleri Kapsıyor?
- Batı müziği, Türk halk müziği, Türk sanat müziği alanları derslerinin üniversitelerin ilgili konservatuvar ya da fakülteleri tarafından verilmesinin sağlanması,
- MEB tarafından yapılacak olan toplantı, seminer, konferans, ulusal veya uluslararası yarışma, konser ve etkinlikler, teknik gezi gibi farkındalık faaliyetlerine katkı sağlamak,
- Ulusal ya da uluslararası yarışmalarda ve konserlerde görevlendireceği eğitim koçu eşliğinde öğrencilerin hazırlanmalarını ve katılımlarını sağlamak,
- Belirlenen okullarda etkili, verimli ve anlamlı müzik eğitimi için derslerde kullanılacak materyallerin teminine, çalgı bakım onarım, akort gibi yapılmasına ilişkin imkanlar ölçüsünde işbirliği yapmak, üniversitenin ana çalgı öğrencileri tarafından okulda eğitim ve öğretimi verilmeyen çalgıların tanıtılmasını sağlamak.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile 'sanat eğitimi' alanında imzaladıkları iş birliği protokolünün güzel sanatlar alanında 'fark yaratacağını' söyledi.
https://www.kamudanhaber.net/guncel/meb-ile-turizm-bakanligi-sanat-egitimi-protokolunu-imzaladi-h443012.html
Ü lkemizde 49 Konservatuar var (49.yeni kuruldu)
90 Güzel Sanatlar Lisesi,bulundukları illerdeki Ü niversiteler Konservatuarlarına ve GSE Müzik Eğitimi ABD`lere bağlansaydı daha doğru olmaz mıydı?
İstanbul`da 5 GSL vardı, 5 tane daha açıldı.
İstanbul`daki 3 GSL neye göre seçilmişti?
Diğer iller neden yoktu?
Diğerleri üvey evlat mıydı?
3 üniversite seçiminde kıstas neydi? Mesela İ.Ü .Devlet Konservatuvarı seçilmiş, MSGSÜ Devlet Konservatuvarı neden dışlanmıştı? Aranan kriterler neydi?
Türkiye`de ilk çalgı müzesini kuran, ulusal-uluslararası birçok etkinlik yapan, plak-CD-kitap yayınlayan,ilk 10 içinde yer alan, Afyon Kocatepe Ü niversitesi Devlet Konservatuvarı neden bu listede yoktu? Çalışmaların karşılığı onore edilmek değil miydi?
Mesela HaliçÜ n.,Maltepe Ü n. ve Okan Ü niversitesi Konservatuvarı`nın sağlayamadığı kriterler neydi?
Bu ayrışım yerine 'Türkiye`deki GSL`ler, illerinde bulunan Konservatu(v)ar/GSE Böl.Müzik Öğr.ABD``lerle bu amaçlar doğrultusunda prpotokol imzalamakla yükümlüdürler' denilseydi, daha iyi olmaz mıydı?
Zaten, iller bazında ortak çalışmalar resmi olmasa da yapılmaktaydı.Ama, Konservatuar/Müzik Öğretmenliği ABD`lerin yöneticilerinin anlayışına bağlı azalıyor/artıyordu.
Çoksesli alandan bestekar/şef/sanatçı isimleri daha önce verilmişti... İsimlendirmede neden sadece TSM bestekarları düşünülmüştü?
THM den şef,yorumcu,derlemeci sanatçı yok muydu?
İşte bu sorular akla gelince, o protokolün sağlıklı işlemesi mümkün olmayacaktır.
Çünkü, protokol, ölü doğmuştur; .
Düzeltilemez mi?
Elbette düzelir, ama yeter ki istensin!...
 
e-posta: [email protected]
Göktan Ay (twitter) @drgoktanay