Pakistan'daki arkeologlar, çok daha eski bir yer olan Mohenjo-Daro'da inşa edilen bir Budist tapınağının kalıntılarından, 2.000 yıldan daha eski olduğu düşünülen son derece nadir bir bakır para yığını ortaya çıkardılar.

Dünyanın en güçlü hava kuvvetleri açıklandı! Türkiye o ülkeleri geride bıraktı: İşte dünyanın en güçlü hava kuvvetleri! Dünyanın en güçlü hava kuvvetleri açıklandı! Türkiye o ülkeleri geride bıraktı: İşte dünyanın en güçlü hava kuvvetleri!

Stupa olarak bilinen madeni paralar ve tapınağın, bölgeyi M.Ö. 2. yüzyıldan M.S. 3. yüzyıla kadar yöneten ve kurulan Greko-Baktriya krallığını fetheden, çoğunlukla Budist bir yönetim olan Kuşan İmparatorluğu dönemine ait olduğu düşünülüyor.

Mezarlıktan çıkarılan kafataslarındaki delik izlerinin nedeni belli oldu! Mezarlıktan çıkarılan kafataslarındaki delik izlerinin nedeni belli oldu!

Tapınak, şu anda güneydoğu Pakistan'da bulunan Mohenjo-Daro'daki , M.Ö. 2600 yıllarına tarihlenen ve dünyanın en eski uygarlıklarından biri olan antik İndus Vadisi veya Harappan uygarlığına ait olan geniş harabelerin arasında yer alıyor.

Live Science’ın haberine göre arkeolog ve rehber Şeyh Javed Ali Sindhi, şöyle konuştu: “Stupa, yaklaşık 1.600 yıl sonra düşüşe geçen Mohenjo-Daro'nun ıssız kalıntılarının üzerine inşa edildi.” Ayrıca, madeni paraların artık bir arkeolojik laboratuvarda dikkatle temizleneceğini söyledi.

Yeni keşfedilen madeni paralar bakırın havayla temasından dolayı yeşil renkte. Yüzyıllar süren korozyon, madeni paraları yaklaşık 12 pound (5,5 kilogram) ağırlığında tek bir topak haline getirdi.

Ancak birkaç madeni para ayrı ayrı bulundu. Sindhi, birleştirilmiş istifin muhtemelen 1.000 ila 1.500 arasında bireysel madeni paradan oluştuğunu söyledi. Ayrıca, erimiş istifin dış paralarından bazılarının ayakta duran bir figürü tasvir ettiği ve araştırmacıların bunun muhtemelen bir Kuşan kralının tasviri olduğunu düşündüklerini söyledi.

Sindhi, madeni paraların, İngiliz arkeolog Ernest MacKay'in burada 1.000'den fazla bakır sikkeyi ortaya çıkardığı 1931 yılından bu yana stupa kalıntılarında ortaya çıkarılan ilk eserler olduğunu kaydetti. 1920'lerde stupada başka paralar da bulunmuştu.

Stupa M.S. 500 civarında, muhtemelen bir depremde hasar gördükten sonra veya Budizm'in o bölgedeki etkisinin azalması nedeniyle terk edildi. O zamana kadar Kuşan İmparatorluğu bağımsız krallıklara bölünmüştü. Bunlar önce Sasani Persleri tarafından, daha sonra da Hunlarla ilişkili olabilecek kuzeyden gelen istilacılar tarafından fethedildi.

Mezarda bulunanlar bilim insanlarını şaşırttı! Asitli toprağa sahip mezardaki kalıntılar nasıl dayandı? Mezarda bulunanlar bilim insanlarını şaşırttı! Asitli toprağa sahip mezardaki kalıntılar nasıl dayandı?

Ahlaksızlığın insanları taşa dönüştürdüğü antik Roma şehri: Pompei Ahlaksızlığın insanları taşa dönüştürdüğü antik Roma şehri: Pompei

Kaynak: HABER MERKEZİ