Zikir Allah`ı anmak üzere söylenilmesi ve yapılması tavsiye edilen, sözlü ve ameli eylemleri kapsayan davranışların tümü diye tanımlanmaktadır. Zikir, insana  sevap  kazandıran her türlü amelin genel adıdır. Çünkü 'Zikir', Allah`a itaattir.
Allâhü Teâlâ buyuruyor ki:
'Beni zikredin ki ben de sizi zikredeyim (Bana layık surette anayım, inayet ve yardımımı devam ettireyim).' (Bakara s., Ayet 152)
'Allâhü Teâlâ`yı zikretmek (tâatler içinde en faziletli ve) en büyüktür.' (Ankebû t s., Ayet 45)
'Rabbiniz buyurdu: Bana duâ edin yalvarın ki, size karşılık vereyim (duânızı kabul edeyim).' (Mü`min s., Ayet 60).
'; Bilmiş olun ki kalpler, ancak Allâh`ı zikirle mutmain olur, yatışır.' (Ra`d s., Ayet 28)
Allâh`ı hakkı ile zikredenin kötü hallerini Allâhü Teâlâ iyiye çevirir. Resû lullâh Efendimiz (s.a.v.):
'Dikkat edin! Size amellerinizin en hayırlısını, Rabbiniz katında en temiz olanını, derecelerinizi en çok artıranını, altın ve gümüş infâk etmenizden sadaka vermenizden, düşmanla karşılaşıp birbirinizin boynunu vurmanızdan daha hayırlısını haber vereyim mi?'  buyurdular. Ashâb-ı Kirâm: 'Ya Resû lallâh, o nedir?' dediler
'Allâhü Teâlâ`yı zikretmektir'  buyurdular.
Resû lullâh Efendimiz`in (s.a.v.) Necid taraflarına gönderdiği bir müfreze, kısa zamanda birçok ganimetle geri dönmüştü. Bir adam: Kısa zamanda böyle ganimetle dönen bir müfreze görmedim` deyince Resû lullâh Efendimiz (s.a.v.):
'Size bunlardan daha kısa zamanda daha kazançlı bir topluluğu haber veriyorum. Onlar, sabah namazını cemaatle kıldıktan sonra güneş doğuncaya kadar Allâhü Teâlâ`yı zikrederek otururlar. İşte onlar, en fazla ganimeti en kısa zamanda kazananlardır' buyurdular.
Bir Hadis-i şerifte buyuruldu: 'Allâhü Teâlâ`yı zikretmek için oturan her topluluğu muhakkak melekler kuşatır, rahmet onları kaplar, üzerlerine sekinet iner, Allâhü Teâlâ onları katındakilere bildirir.'  (Sahî h-i Müslim)
Aziz Mahmû d Hüdâi (ks.) şöyle demiştir: Bir adam batıdan doğuya doğru mal infâk ederek (sadaka ve zekât vererek) yola düşse, bir başkası da doğudan batıya doğru Allah yolunda kılıçla cihad ederek çarpışarak gelse, Allâhü Teâlâ`yı zikretmek her ikisinden de üstündür.  (Aziz Mahmû d Hüdâî , Hulâsatu`l-Ahbâr)