Acı biber, günlük hayatta her ne kadar sofralarda tercih üzerine kullanılan bir besin olsa da içeriğinde bulunan pek çok faydalı özellik sayesinde vücuda dirençvermeye ve korumaya yardımcı olur. Çoğu zaman direkt olarak tüketilebildiği gibi çorbalarda ve ana yemeklerde farklı türleri ile tüketilebilen acı biber, hem sağlık hem de vücut gelişimi açısından faydası az bilinen mucizevi bir etkiye sahiptir. Acı biber yemekten tedirgin oluyorsanız ve acı biber yemenin faydaları nelerdir diyorsanız bu yazıya mutlaka göz atmalısınız!
Ulaşılması oldukça kolay olan acı biber tüm dünyada yetişiyor olmasının yanı sıra, farklı türleri ile de yemeklere lezzet katmaya yetiyor. Acı biber, son yıllarda sağlık açısından etkisi ve birçok hastalığı iyileştirici özelliği sayesinde bilim dünyası için de fazlasıyla dikkat çekmiştir. Aynı zamanda acı biberin faydaları İbrahim Saraçoğlu tarafından bitkisel yönü ile ele alınmış ve alternatif tıp için de bir çözüm haline gelmiştir. Siz de acı biber tüketerek vücudunuzdaki şaşırtıcı değişimlere şahit olmak istiyorsanız bu yazı tam size göre!
1) Acı Yiyorum, Sağlığımı Koruyorum!
Acı biber her ne kadar sürekli olarak tüketilmiyor olsa da, sağlığı düzenleyici ve yenileyici etkisi olduğu bir gerçek.
Tıpkı çikolata gibi acı biber de, yapısı sayesinde beyne endorfin salgılar ve sinirlerin yumuşamasına yardımcı olur. Aynı zamanda alternatif tıp alanında çoğu zaman ağrı kesici niteliğinde sayılan acı biber ile aşırı ilaçkullanımını da engelleyebilirsiniz.
2) Kilo Vermek İsteyenler İçin Doğal Bir Çözüm
Gün içerisinde çoğu zaman şişkinliklerden ve mide ağrılarından şikayetçi oluyorsanız ihtiyacınız olandan daha fazla besin tükettiğinizde ortaya çıkan rahatsızlıkları gidermek artık çok kolay!
Özellikle kabızlık sorunu yaşıyorsanız ve bir diyet programı uyguluyorsanız, zayıflatıcı ve metabolizma hızlandırıcı özelliği ile acı biberi tercih edebilirsiniz.
Gün içerisinde minimum bir adet acı biber tüketmek, bağışıklık sisteminizi güçlendirmek ve daha hızlı yağ yakımı için etkilidir.
3) Farklı Çeşitleri ile Sindirim Sistemini Düzenleyici Özelliği
İklim değişikliği, mevsim geçişleri ve yoğun tempo sizi olumsuz etkiliyorsa ve sık sık sindirim problemleri yaşıyorsanız, acı biber tam da size göre!
Düzenli tüketildiğinde bağırsakların düzgün çalışmasını sağlayan acı biber, vücudun olması gereken hızına ulaşmasında da etkilidir.
Eğer acı biberi direkt olarak tüketemiyorsanız ve acı pul biberin faydalarını merak ediyorsanız, çorbalarda ya da ana yemeklerde aynı şekilde tüketebilirsiniz.
Besine tadını veren..
4) Tıpta Tedavi Edici Özellik
Kırmızı acı biberin faydaları çoğu zaman besinler üzerinde geçerli olsa da aslında tıp ve bilim dünyasının da vazgeçilmezleri arasındadır. Mineral bakımından zengin bir kaynağa sahip olan acı biber, lif ve vitaminler yönünden de fazlasıyla avantajlıdır.
Geçmişten günümüze devamlılığını koruyan acı biber, deri ile direkt temasa geçtiğinde merhem özelliği görmekte ve kısa zamanda deriyi onarmaktadır.
Aynı zamanda bitkisel kürler için de tercih edilen acı biber, çeşitli yağlara ve kremlere eklenerek eklem, kas, cilt hastalıkları ve romatizmal ağrılar gibi problemleri tedavi etmeye yardımcıdır.
5) Köklü Hastalıklara Kolay ve Etkili Çözüm
Acı biber bağışıklık kazandırıcı yönü ile kısa süreli birçok hastalığa tedavi olmasının yanı sıra, uzun süreli tedaviler için de fazlasıyla etkili olmaktadır.
Düzenli ve yeteri kadar acı biber tüketerek kalp krizi, tümor oluşumu ve birçok kanser türünü daha az bir orana indirebilirsiniz.
Özellikle içeriğindeki farklı takviye edici özelliği sayesinde acı biber, baskılayıcı ve olumlu yönde tetikleyici bir ilaçniteliği taşımaktadır.
Acı Biber Yemek Bunama Riskini Artırır mı?
Biber, C vitamini deposu salatalarda, közlenerek veya tek başına mükemmel bir lezzettir. Yemeklerde de sıklıkla tercih edilen biberle ilgili bir araştırma endişe yarattı. Uzmanlar, biberli yemek yemenin bunama riskini ikiye katlayabileceğini öne sürüyor.
Yeni yapılan araştırma sonuçlarına göre, biberli yemek yemek bunama riskini artırıyor. Çalışmalara göre demans vakalarının sayısı, dünya genelindeki nüfus yaşlandıkça 2050 yılına kadar üçkatına çıkacak. Yaş, bilişsel gerilemenin tek nedeni değildir.
Araştırma ayrıca, Acı Biber Yemek bunama durumu için daha yüksek bir riske bağladı. Biberin içindeki kapsaisin, besine tadını veren bileşiktir. Bu bileşiğin birçok faydası olmakla beraber bazı zararları da var. Uzmanlar kapsaisinin bilişsel gerileme ile bağlantılı olduğunu belirtiyor.
Acı Biber Yemek Hücre Ölümüne Yol Açıyor
Beslenme uzmanı Rory Batt konuyla ilgili şunları söyledi: 'Birkaççalışmada kapsaisin in eksitotoksisite olarak bilinen bir fenomen yoluyla (nöronal) hücre ölümüne yol açtığı bulundu.
Temel olarak, çok yüksek doz kapsaisin, sonunda hücre ölümüne yol açan bir dizi olayı başlatan TRPV1 adlı bir reseptörü aktive ederek aşırı ve uzun süreli hücresel kalsiyum salınımına neden olabilir. Bu eksitotoksisite olarak bilinir.
Bilişsel gerileme kısmen nörodejenerasyon (nöron hücrelerinin ölümü) tarafından desteklendiğinden, kapsaisinin bu mekanizma yoluyla [bilişsel gerilemede] bir rol oynama olasılığı vardır.'
Acı biber pek çok yetişkin tarafından çok sevilir. Ancak yeni bir çalışma, yemeğinize ekstra acı biber ekleme konusunda tekrar düşünmenize neden olabilir. Güney Avustralya Ü niversitesi ve Katar Ü niversitesi araştırmacıları, çok acı yemek yiyen insanların demans (bunama) riski altında olabileceğini keşfettiler.
Bu son çalışmada 15 süreyle toplanan Çin Sağlık ve Beslenme Anketi`nden gelen verilere dayanılarak yapıldı. Araştırmada, 4.582 yetişkinin bağışıklık sisteminde beslenme şekilleri ve hafızalarına bakılarak incelendi. Sonuçlar ayrıca, acı biber sevenlerde bu bellek düşüşünün daha da önemli boyutta olduğunu ortaya koydu. Günde 50 g biberden fazla yiyen katılımcıların demans riskinin yemeyenlere oranla neredeyse iki katı olduğunu gösterdi.
Çalışmaya liderlik eden Dr. Zumin Shi, Önceki çalışmalarda biber tüketiminin kilo ve tansiyon için faydalı olduğunu görmüştük. Ancak, bu çalışmada, yaşlı yetişkinler arasında biliş üzerinde olumsuz etkileri olduğunu gözlemlediklerini belirtti.
Katılımcıların beslenme şekillerinin analizi hem taze hem de kurutulmuş biberin hafızayı olumsuz etkilediğini fakat tatlı kırmızı biber veya karabiberin bu bağlantıda yer almadığını göstermediğini belirtiyorlar.
Önceki çalışmalar biberin metabolizmayı ve yağ kaybını hızlandırdığını göstermiş olsa da bu madde bilişsel işlevle ilk kez ilişkilendirildi. Bununla birlikte, bağlantının nedeni belirsizliğini koruyor. Araştırmacılar, acı biber ile demans arasındaki ilişkiyi açıklamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaçolduğunu belirtiyor.
Acı biberlerdeki ana etken madde ve onları baharatlı kapsaisin olduğundan, bu bileşiğin acı biberin sağlık üzerindeki potansiyel etkisinde öncü rol oynayabileceği de düşünülüyor. Çalışma makalesinin sonuçlarında, araştırmacılar şunları belirtiyor
Çalışmamızda, farklı eğitim seviyelerine sahip kişiler arasında biber alımında önemli bir fark vardı. Bu nedenle, eğitimin etkisinin biber yeme ve bilişsel işlev arasındaki ilişkiye katkıda bulunabilmesi mümkündür.'
Araştırmacılar daha fazla denemenin eğitim düzeyi, biber alımı ve bilişsel gerileme riski arasındaki bağlantıyı değerlendirmeyi amaçlaması gerektiğini de vurguluyorlar. Çünkü demans konusunda eğitim, okur yazarlık, beyin olarak aktif bir yaşlılığın demansı geciktirmede etkisi olabileceği biliniyor.
Sağlıkla kalın, afiyet olsun.