MEHMET POYRAZ/İttifakgazetesi.com

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) İç Güvenlik Bakanlığı'nın ön istatistiklerine göre, ülkelerindeki krizden etkilenen yaklaşık 50 bin Venezuelalı geçtiğimiz Eylül ayında ABD-Meksika sınırını yasa dışı şekilde geçerken bölgedeki göçme geçişine dair rekor da kırılmış oldu.

Venezuela vatandaşlarının ABD-Meksika sınırını geçişlerinde tüm zamanların aylık rekorunu kırması, Eylül ayında güney sınırına izinsiz girişlerde kısmen yıllık en yüksek seviyeyi körüklemiş oldu.

50 bin Venezuela vatandaşı ABD Sınır Devriyesi tarafından geçen ay bildirilen 200.000'den fazla yakalamanın ortalama dörtte birini oluşturdu.

ABD’nin medya kuruluşlarından CBS News’in haberine göre kimi zaman Venezuela vatandaşı 3.000 kadar göçmen 24 saat içinde yasa dışı yollardan ABD’ye geçti.

Eylül ayında ABD-Meksika sınırı boyunca on binlerce Venezuelalının gelişi, Venezuela'dan yaklaşık 34.000 göçmenin Sınır Devriyesi gözetimine girdiği Eylül 2022'de belirlenen önceki aylık rekoru da gölgede bırakmış oldu.

SINIR GEÇİŞLERİ ABD SİYASETİNİ DE ETKİLİYOR

50 binlik göçmen hücumunu ABD’nin medya kuruluşlarından CBS News şöyle yorumladı:

Venezuelalı göçmenlerin benzeri görülmemiş akını, Biden yönetiminin göç stratejisini hem operasyonel hem de siyasi açıdan daha da karmaşık hale getirdi.

Venezuela'nın ABD'nin sınır dışı etmesini kabul etmeyi reddetmesi ve Meksika'nın yalnızca sınırlı sayıda Venezuelalıyı kabul etme kararı, bunların çoğunun sınır yakınındaki federal gözetimden serbest bırakıldığı anlamına geliyor. Birçoğu oradan, on binlerce göçmenin gelişiyle zaten zor durumda olan New York ve Chicago gibi Demokratların liderliğindeki şehirlere gidiyor.

Geçtiğimiz hafta sona eren 2023 mali yılında Sınır Devriyesi tarafından 2 milyondan fazla göçmen yakalandı. Resmi rakamlara göre ABD tarihinde 2 milyon eşiği ikinci defa aşılmış oldu. Bazıları sınır dışı edilirken ya da Meksika'ya geri gönderilirken, pek çok göçmen serbest bırakıldı ve sığınma talebinde bulunmalarına izin verildi; bu sürecin çözülmesi ortalama olarak yıllar alıyor.

ABD POLİTİKALARI VENEZUELALILARI VAZ GEÇİREMİYOR

Venezuelalıların rekor sayıda gelişi, Biden yönetiminin, Venezuelalılara ülkeye yasal olarak girme fırsatları sunarak, ‘izinsiz olarak ABD'ye girmelerini engellemeye’ yönelik politikalarına rağmen gerçekleşti.

Otoriter bir sosyalist hükümet yönetimi altında siyasi ve sosyo-ekonomik krizle karşı karşıya kalan, bir zamanların müreffeh ülkesi Venezuela'yı son yıllarda 7 milyondan fazla insanın terk ettiği tahmin ediliyor.

Çoğu başlangıçta Kolombiya, Peru ve diğer Güney Amerika ülkelerine yerleşirken, son iki yılda yüz binlerce Venezuelalı ABD'nin güney sınırına doğru yürüyüşe geçti. Birçoğu, Amerikan topraklarına ulaşmak için Panama'nın kötü şöhretli yolu dahi olmayan Darién Gap'i de dahil olmak üzere Meksika ve Orta Amerika'yı geçti.

Panama hükümet yetkilileri CBS News'e yaptığı açıklamada, sadece Eylül ayında 75.268 göçmenin Darién ormanını geçtiğini, şimdiye kadar kaydedilen en yüksek ikinci aylık sayı olduğunu ve Ağustos ayında burada bildirilen 82.000 geçişin gerisinde kaldığını söyledi. Bu yıl 400.000'den fazla insan bu yolsuz ormanı yürüyerek geçti.

BIDEN YÖNETİMİNİN TUHAF SINIR POLİTİKASI

2022'de güney sınırına gelen Venezuelalıların sayısının artmasının ardından Biden yönetimi, göçmenlerin ABD'ye yasa dışı yollardan girmesini caydırmak için iki yönlü bir strateji açıkladı. Buna göre Meksika'yı, ABD sınırını izinsiz geçen bazı göçmenleri almaya ikna etti ve Amerikalıların onlara sponsor olmayı kabul etmesi halinde Venezuelalıların ülkeye yasal olarak uçmalarına izin verecek bir program başlattı.

Bu politikalar Ocak 2023'te Küba, Haiti ve Nikaragua'dan gelen göçmenleri de kapsayacak şekilde genişletildi. Biden yönetimi ayrıca Venezuelalıların ve diğer göçmenlerin bir telefon uygulamasını kullanarak ABD'ye resmi bir sınır giriş noktasından girme fırsatı talep etmelerine izin vermeye başladı.

Strateji anında etki gösterdi ve hedeflenen dört ülkeden göçmenlerin yasa dışı girişlerinde keskin bir düşüşe yol açtı.

Kübalılar, Haitililer ve Nikaragualılar tarafından yapılan yasa dışı sınır girişleri son yıllarda zirve noktalarının çok altında kaldı. Ancak bu eğilim Venezuelalılar için nispeten kısa ömürlü oldu ve Venezuelalıların yasa dışı geçişleri bu baharda yeniden keskin bir şekilde artıncaya kadar birkaç ay sürdü.

Geçen ay Biden yönetimi, kısmen göçmenlerin yasal olarak çalışmasına izin verecek bir hamle talep eden büyük şehir Demokratlarının endişelerini gidermek amacıyla, 31 Temmuz'dan önce ABD'ye gelen yaklaşık yarım milyon Venezuelalıya çalışma izni ve sınır dışı edilme koruması teklif etti.

Temmuz ayının sonundan bu yana gelenler Geçici Koruma Statüsü olarak bilinen yardımdan yararlanamasa da bazı yetkililer, daha fazla Venezuelalının ABD'ye seyahat etmesini teşvik eden bu uygulamayla ilgili dahili endişelerini dile getirdi.

Washington Latin Amerika Ofisi'nde göç analisti Adam Isacson, Biden yönetiminin, Venezuela’dan göç akışını durdurmak için kullanabileceği seçeneklerin sınırlı olduğunu belirterek şu ifadelere yer verdi:

“Biraz çıkmazdalar. Bu yeni norma ve bunu göç yolu üzerinde engellemek için yapabileceğiniz pek bir şey yok. Sayılar Meksika'nın alabileceğinden daha büyük. Onları Karakas'a sınır dışı edemezsiniz, etmemelisiniz de çünkü bu insanların çoğu ülkelerinde tehlikeyle karşı karşıya kalacaktır.”

Isacson, ABD'nin daha fazla sayıda Venezuelalıyı da gözaltına alabileceğini ancak Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza gözaltı merkezlerinin kapasitesinin yetersiz olduğuna işaret etti.

Öte yandan bazı göçmen savunucuları Biden yönetimine, Venezuelalıların ve ABD sponsorlu diğer göçmenlerin ülkeye yasal olarak girmelerine olanak tanıyan program için aylık 30.000 sınırını artırma çağrısında bulundu.

Türk boylarının bu fotoğraflarını daha önce hiç görmediniz! Siz hangi Türk boyundansınız ? İşte boyların il il dağılımı Türk boylarının bu fotoğraflarını daha önce hiç görmediniz! Siz hangi Türk boyundansınız ? İşte boyların il il dağılımı

Bu arada Kongre'deki İlerici Demokratlar, ABD'nin Venezuela'ya uyguladığı yaptırımların bir kısmının kaldırılmasının ülkenin ekonomik durumunu iyileştireceğini ve daha az insanın göç etmesine neden olacağını iddia etti.

KOLOMBİYA HÜKÜMETİ KARIŞMIYOR

ABD'li ve Panamalı yetkililer, Kolombiya'yı Darién Geçidi'ne göç akışını yavaşlatmak için daha agresif adımlar atmaya ikna etmeye çalıştı. Üst düzey ABD sınır yetkilisi Blas Nuñez-Neto yakın zamanda buradaki durumu "insani bir felaket" olarak nitelendirdi. Ancak Kolombiya'nın ilk solcu cumhurbaşkanı Gustavo Petro, hükümetinin insani nedenleri öne sürerek göçmenlerin ormana girmesini engellemeyeceğini kaydetti.

ABD Sınır Devriyesi yetkilileri yaptığı açıklamada, Biden yönetiminin hem göçmenlerin ülkeye yasal olarak girebilmesi için kanalları genişlettiğini hem de sınırı izinsiz geçenlerin sınır dışı edilmelerini artırdığını kaydederek, Mayıs 2023'ten bu yana 281 bin sınır dışı etme veya geri gönderme gerçekleştirdiğini belirtti.

Kaynak: (MEHMET POYRAZ)