Türkiye yükseköğretiminde, 5G, donanım ve altyapı alanları ile nesnelerin interneti, yapay zeka, büyük veri, kuantum teknolojileri, siber güvenlik, akıllı ulaşım ve artırılmış gerçeklik gibi gelişen teknoloji alanlarında nitelikli insan gücünün yetiştirilmesine büyük vurgu yapacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayladığı ve 2024-2028 dönemini kapsayan 12. Kalkınma Planı, yükseköğretimle ilgili önemli adımları içeriyor.

Masterchef son kaptanlık oyununu kim kazandı? MasterChef son bölüm mavi takım kaptanı kim oldu? Masterchef son kaptanlık oyununu kim kazandı? MasterChef son bölüm mavi takım kaptanı kim oldu?

Dijital Dönüşüm ve Veri Kullanımı

Plan kapsamında, Yükseköğretim Kurulu ve üniversiteler, veri odaklı politika geliştirme süreçlerini yaygınlaştıracak, büyük verinin etkin kullanımını teşvik edecek. Ayrıca, üniversitelerin performans göstergeleri düzenli aralıklarla güncel verilerle değerlendirilip paylaşılacak.

Dijital Olgunluk Modeline Destek

Yükseköğretimde dijital dönüşümü sağlamak için dijital olgunluk modelinin oluşturulması desteklenecek.

Teknolojik Alanlarda Nitelikli İnsan Gücü Yetiştirme

5G ve ötesi iletişim teknolojileri, yazılım, donanım ve altyapı alanlarında, nesnelerin interneti, yapay zeka, büyük veri, kuantum teknolojileri, siber güvenlik, akıllı ulaşım, artırılmış gerçeklik gibi gelişen teknoloji alanlarında nitelikli insan gücünün yetiştirilmesine öncelik verilecek.

Teknolojik Altyapı ve Ekipmana Erişim

Üniversitelerde kurumsal bulut hizmetlerinin sunulması, yapay zeka, robotik ve artırılmış gerçeklik gibi bilgi ve iletişim teknolojileri için araştırma ve eğitim amaçlı kullanılabilecek yazılım, araç ve ekipmanlara erişimi desteklenecek.

Bilgi ve İletişim Güvenliği

Üniversitelerin dijital altyapılarının ve bilgi güvenliğinin sağlanmasına odaklanan çalışmalar tamamlanacak. Dijital dönüşümde ve dijital yayın alımlarında yerli ve milli yazılımların kullanımı teşvik edilerek fayda-maliyet etkinliği hedeflenecek. Üniversitelerin idari personelinin bilgi ve iletişim güvenliği konusundaki kapasitesi geliştirilecek.

yapay-zeka-1

Teknoloji Transfer Ofisleri Güçlendirilecek

Üniversitelerdeki teknoloji transfer ofisleri (TTO), bölgesel önceliklere ve tematik dikey ekselere göre yapılandırılacak. Bu ofislerde yürütülen faaliyetlere ilave destekler sağlanacak.

Yeşil ve Sürdürülebilir Kampüsler

Üniversite kampüslerinin sürdürülebilir ve çevre dostu olması teşvik edilecek. Pilot olarak seçilecek üniversitelerin sıfır atık, temiz çevre, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kaynakları alanındaki durumları değerlendirilerek, sürdürülebilir kampüs dönüşüm projeleri hazırlanacak. Bu hedefe ulaşmada alternatif finansman araçları desteklenecek.

Kaynak: (AA)