Uyku esnasında solunumun sık sık durması ile kendini gösteren uyku apnesi, birçok sağlık sorununun da sebebi oluyor.

Gündüz uyuklamalara da yol açan uyku apnesi trafikteki diğer sürücüler için de risk oluşturuyor.

Bu sebeple, ehliyet yönetmeliğinde yapılan yeni değişiklik sonrası tüm sürücü belgesi alacak olanlar ve yenileyecek olanlar sağlık raporu alırken uyku testinden de geçecek.

Obezite uyku apnesi için en önemli risk faktörü

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Merda Erdemir Işık, uyku apnesi ile trafik kazaları arasındaki bağlantının kesinleşmesiyle birlikte, ehliyet alırken veya yenilerken sürücülerin bu sağlık şartını karşılamaları hakkındaki farkındalığın yükseldiğini belirtti.

Masterchef son kaptanlık oyununu kim kazandı? MasterChef son bölüm mavi takım kaptanı kim oldu? Masterchef son kaptanlık oyununu kim kazandı? MasterChef son bölüm mavi takım kaptanı kim oldu?

Işık, obezitenin, uyku apnesi için risk faktörlerinden biri olduğunu belirtti. Vücut kitle indeksi değeri 33 ve üzerinde olan kişilerden, herhangi bir şikâyet yaşamamalarında bile uyku testi istendiğine de değindi.

Işık, tanıklı apne ve gündüz uyuklama hâli gibi şikâyetleri yaşayanlara uyku testi yapılması gerektiğini de belirtti.

Tedavi görmeyenler ehliyet alamayacak

Uyku apnesinin tedavisinin de son derece önemli olduğunu vurgulayan Işık, “Ağır ve orta derecede uyku apnesi olan ve gündüz uyuklama hâli tespit edilen kişiler tedavi görmeden sürücü belgesi alamıyor. Tedavi sonrasında uyku apnesinin kontrol altına alınıp tedavi edildiğinin belgelenmesi gerekiyor. Tedavinin başarısının somutlaştırılması adına hastanın son 1 yılda en az 3 PAP cihazı kaydı inceleniyor. Değerlendirilen kayıt süresinin yüzde 70’inde gecede minimum 4 saat PAP cihazı kullanımının sağlanması ve hastanın uyku apnesi semptomları göstermemesi tedavinin başarılı olduğu yönünde yorumlanıyor” diye konuştu.

Mevcut ehliyetleri de tehlikede

Yeni düzenleme ile sadece yeni ehliyet alacak veya yenileyecek kişiler değil, mevcut ehliyet sahipleri de etkilenecek. Işık, teste giren sürücülerin başarılı olmaması durumunda ehliyetine el konulabileceğinin de altını çizdi.

Işık, sabahları yorgun uyanan, yüksek sesle horlayan kişilerin uyku apnesi için sağlık kontrollerini yaptırması gerektiğini de hatırlattı.

Kaynak: (İHA)