Marmara Denizi Balıkesir açıklarındaki 7 Kasım akşamındaki depremi takip eden günlerde, Endonezya'da büyük bir deprem yaşandı. Bu şiddetli sarsıntılar, binlerce kişinin korku ve panik yaşamasına neden oldu ve ölçümlere göre 6,7 ve 7,1 büyüklüklerinde gerçekleşti.
ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu (USGS), Endonezya'da meydana gelen 6,7 ve 7,1 büyüklüğündeki depremlerin merkez üssünün, Endonezya'nın Maluku eyaletinin yaklaşık 340 kilometre güneyinde olduğunu açıkladı.
Banda Denizi'nde, 10 kilometre derinlikte gerçekleşen bu depremlerde, ilk değerlendirmelere göre can kaybı veya mal kaybı yaşanmadı.
Endonezya'nın Banda Denizi açıklarında 8 Kasım 2023 tarihinde art arda iki deprem meydana geldi. Bu depremler, Maluku ve Kuzey Maluku eyaletlerinde daha şiddetli bir şekilde hissedildi. Depremler nedeniyle bu bölgelerde bazı binalarda hasar meydana geldi, ancak şu ana kadar can kaybı veya yaralanma bildirilmedi.
Endonezya, dünya üzerindeki deprem kuşaklarından biri olan Pasifik Ateş Çemberi'nde yer aldığı için sık sık depremlerle karşı karşıya kalmaktadır. Bu bölge yılda ortalama 7.000'den fazla depreme ev sahipliği yapmaktadır.
Hatırlatmak gerekirse, Endonezya, 2004 yılında meydana gelen 9,1 büyüklüğündeki deprem ve tsunaminin yol açtığı büyük kayıpları yaşamıştı. Bu felakette 230.000'den fazla kişi hayatını kaybetmişti.
Önce Marmara'da ardından Endonezya'da yaşanan depremlerden sonra endişe başladı. Art Arda yaşanan depremler neyin habercisi?
Jeofizik mühendisi deprem bilimci Prof. Dr. Haluk Eyidoğan İttifak Gazetesi'ne anlattı.
Haluk Eyidoğan'ın açıklaması şöyle;
"8 Kasım 2023 tarihinde 7.1 büyüklüğündeki depremin bulunduğu yer Hint-Avusturalya Kıtası ile Avrasya Kıtasının çarpıştığı 2000 km uzunlukta ve doğu-batı doğrultusunda uzanan bir çarpışma-sıkışma sınırıdır.
Her iki kıtanın kuzey-güney doğrultusunda her yıl ortalama 8 santimetre kayma hızıyla birbirini itmesi ve bu sınır boyunca biriken yüksek sismik enerji nedeniyle her yıl çok sayıda sığ ve derin depremler olur. Bu son deprem 10 km derinlikte olup sığdır. Son 120 yılda bu sınır boyunca büyüklüğü 8.5’a erişen depremler olmuştur.
Bölgede bulunan ve yoğun yerleşim olan büyük adalara yakın kuvvetli depremler önemli can ve mal kayıplarına neden olur. Deniz tabanında olan büyük ve sığ depremler ise kayıplara neden olan tsunami oluştururlar.
8 Kasım 2023 depremi yoğun yerleşim olan adalardan uzakta olması nedeniyle can kaybına ve hasara neden olma olasılığı düşüktür. Depremin büyüklüğü ve sığ olması itibariyle tsunami etkisi çevredeki adaların kıyılarında hasar yapabilir.
Bu depremin en ilginç özelliklerinden biri de 7.1 büyüklükteki depremden bir dakika önce 6.7 büyüklükte bir öncü deprem oluşturmasıdır. "