Arjantin'in Puna de Atacama çölündeki kristal berraklığındaki lagünler ve uçsuz bucaksız tuz ovalarından oluşan, araştırmacılar göre, “herhangi bir bilim insanının şimdiye kadar gördüğü hiçbir şeye" benzemeyen, dünya dışı bir ekosistem keşfedildi.

Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı "QuanT" çalışmaya başladı Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı "QuanT" çalışmaya başladı

Daha önce hiç görülmemiş lagünler, ilk bakışta Dünya'da bilinen ilk yaşam formlarından bazılarına benzeyen, mikroplarla kaplı kaya yığınlarına ev sahipliği yapıyor. Araştırmacılar, kuzeybatı Arjantin'deki çölün uydu görüntülerinde tuhaf havuzlardan oluşan bir ağ tespit ettikten sonra bu kayıp dünyayı tesadüfen keşfettiler.

Puna de Atacama, Arjantin'in Şili sınırında, deniz seviyesinden 3.660 metre yükseklikte dev bir platodur. Burada yüksek rakım, kupkuru koşullar ve kavurucu güneş ışığı bir araya gelerek çok az bitki ve hayvanın hayatta kalabildiği zorlu bir ortam oluşturuyor.

İnsanlık Ay’ın yüzeyini de değiştirdi: Yeni bir jeolojik çağ başladı! İnsanlık Ay’ın yüzeyini de değiştirdi: Yeni bir jeolojik çağ başladı!

Dağlarla çevrili on iki sığ, kristal su havuzu, 25 dönümlük alana yayılan yeni keşfedilen yabancı ekosistemi oluşturuyor. Live Science’in haberine göre, lagünlerin altında, yüzeyde araştırmacılar, yeşil mikrobiyal büyümeyle kaplı küçük tepeleri gözlemlediler.

Yaklaşık 4,6 metre genişliğe ve birkaç metre yüksekliğe sahip olan tümsekler, Dünya'daki yaşamın en erken evresine ve hatta potansiyel olarak Dünya'daki antik yaşama açılan bir pencere sunuyor.

Lagünlerin ıslattığı tepelik oluşumlar; tuzlu, asitli ve aşırı güneş ışınımıyla pişirilen sular, iki tür mikrop barındırıyor. Buna göre dışını kaplayan siyanobakteri adı verilen fotosentetik bakteri katmanları ve çekirdekte gelişen arkea olarak bilinen tek hücreli organizma toplulukları.

"Mars'ta yaşam fosil düzeyinde evrimleşseydi böyle olurdu" diyen araştırmacılara göre, dünyada yeni keşfedilen bu alanı anlamak, Mars kayalarında benzer özellikleri ararken nelere bakılması gerektiği konusunda bilim insanlarına ipucu verebilir. Ancak araştırmacılar bu ilk gözlemleri doğrulamak istiyorlarsa hızlı hareket etmek zorunda kalacaklar çünkü bu alan lityum madenciliği için kiralanmış durumda.

Buna göre söz konusu keşfedilen benzersiz ekosistemin tamamı birkaç yıl içinde yok olabilir.

Kudüs’te bulundu: 2.200 yıllık ve Hanuka ile bağlantılı dediler! Kudüs’te bulundu: 2.200 yıllık ve Hanuka ile bağlantılı dediler!

Kaynak: MEHMET POYRAZ