Değerli okuyucularımız bugün size şeker gibi bir konudan söz edeceğiz;
Toplumun yaklaşık %7`sini etkileyen ve tıpta diyabet, halk arasında ise şeker denilen rahatsızlık bütün ilerlemelere rağmen halen ciddî sonuçlara yol açabiliyor.
Kısaca özetlemek gerekirse, şeker hastalığı pankreasın ürettiği ensülin azlığı, yetersizliği veya etkisizliğinden kaynaklanır. Tip1 Tip2 olarak ikiye ayrılır. Ensülin olmayınca, besinlerle alınan şeker ve diğer besinlere ihtiyaçduyulduğunda hücrelere giremez.
Böylelikle hücreler şeker sıkıntısı çekerken, kanda şeker yükselir, normal değerlerin üstüne çıkar. Kanda şekerin çok artması vücuttaki tüm hücreleri tahrip etmeye yeter. Çünkü kanda şekerin artması 'zehir' etkisi gibidir.
Bu zehirlenme bizim bildiğimiz manada ani değildir ama yavaş yavaş da olsa tahribatın olduğu kesindir. Diğer bir ifade ile bu tahribat ağır ağır olur fakat muhakkak olur.
Tahribatın yavaş olmasının iyi yanı tedaviye zaman kazandırması bakımından önemlidir. Kötü yanı ise bu rahatsızlığa yakalananlar meydana gelecek zararı önemsemez. Adeta vurdumduymaz davranırlar.
Oysa şeker hastalığı sinsi ve azimli bir düşman gibidir. Vücudu içten içe ve sessizce tahrip eder, çürütür. Bu çürüme hem yaşam kalitesini hem ömrü etkilemektedir.
DİYABET NELERE SEBEP OLUR?
Şeker hastalığının tahrip etmediği, organ yok gibidir. En büyük tahribat da kanda yüksek şeker olması sebebiyle damarlarda olur.
Erişkin kişilerde görme kaybının en önemli sebeplerinden biri şeker hastalığıdır.
İleri derecede bir şeker hastalığı nelere yol açar?
Katarakta sebep olur.
Glokom dediğimiz göz tansiyonuna sebep olur.
Böbrek yetmezliğine sebep olur.
Koroner kalp hastalığına sebep olabilir.
Felce sebep olabilir.
Kangrene sebep olabilir.
Cinsel işlev bozukluklarına sebep olabilir.
Mide ve barsak rahatsızlıklarına sebep olabilir.
Bazı cilt hastalıklarına sebep olabilir.
Sistit, karaciğer ve safrakesesi iltihabına sebep olabilir.
Damlar sertliğine sebep olur.
Sinir bozukluklarına sebep olabilir.
Beyin fonksiyonlarına sebep olabilir.
Diş etlerine olumsuz etki edebilir, diş çürümesine sebep olabilir.
ŞEKER HASTASI NİÇİN AKUPUNKTUR TEDAVİSİ OLMALIDIR?
Şeker hastalığı sebebiyle vücutta hemen tüm organları ve sistemleri olumsuz etkilenen bir hasta, değişik rahatsızlıkları için değişik ilaçlar kullanmak zorunda kalabilir.
Ancak tedavi sürecinde kullandığı ilaçlar yan etki olarak, diğer organları olumsuz etkilemektedir.
Diğer bir deyimle şeker hastasının bir rahatsızlığı için kullandığı ilaçdiğer bir organa dokunabilmektedir.
Bu tür bir hastasının alternatif tedaviler içerisinde etkin bir yeri olan akupunktur tedavisi olması niçin önemlidir?
Akupunktur tedavisi olan bir şeker hastası, örneğin sindirim sistemi rahatladığında mide ve sindirim sistemi için alacağı ilacı kullanmamış olacaktır. Bu bir artı değerdir. Böbrek fonksiyonlarında düzelme olsa, bu hususta ilaçalmayacaktır bu bir artı değerdir. Kandaki oksijenin artması gerçekleşse bu bir artı değerdir. Damar sertliğini ortadan kaldırmaya yönelik bir tedavi artı değerdir.
Dolayısıyla bir şeker hastası akupunktur tedavisiyle destek aldığında örneğin on ilaçkullanacaksa beş ilaç, beş ilaçkullanacaksa üçilaçkullanmış olacaktır. Bu oran hastanın yaşam kalitesini yükseltecektir.
Bu o kadar önemli bir durum mudur?
Evet. Örneğin bir yeri ağrıdığında bile dayanılmaz acılarla kıvranan bir kimseyi düşünün. Kaldı ki dört beş çeşit rahatsızlıktan mustarip olan birisi her rahatsızlık için ayrı ayrı ilaçkullanacak. Hepsinin ayrıca yan tesiri var. Buna vücut dayanabilir mi?
Ama bu kimse akupunktur tedavisi olduğunda, dört beş rahatsızlıktan belki ikisi belki üçü ilaçkullanmayacak derecede iyileşiyor. Bu sonuç, hasta için önemsiz görülebilir mi? Meydana gelen iyileşme önemsiz görülebilir mi?
BİRDEN FAZLA ŞİKÂ YETİ OLANLARA AKUPUNKTUR ÖNERİSİ
Şekerden başka herhangi iki veya daha farklı rahatsızlıkta hastanın yaşayacağı tedavi kesişmesinde de akupunkturdan destek alınabilir.
Örneğin bir kimsenin yalnız ülseri olsa hekim arkadaş gönül rahatlığıyla ilaçverebiliyor. Veya yalnız romatizması varsa, bunun için de rahatlıkla ilaçverilebiliyor. Ama ikisi beraber olduğu zaman hastanın romatizma için aldığı ilaçmideye, mide için aldığı kimi ilaçda bazı romatizmal ilaçlarının emilimine olumsuz etki edebiliyor.
Akupunktur tedavisinin her iki rahatsızlık için de fayda oranı var. Dolayısıyla bu durumdaki bir hastanın akupunktur tedavisiyle her iki rahatsızlık için almış olacağı ilaçoranı en az % 50 azalabilir. Veyahut da bir rahatsızlık için (Örneğin romatizma için) hiçilaçverilmesine gerek kalmaz. Hasta sadece midesi için ilaçalma şansını yakalamış olur. Ama şunu da söyleyelim ki bu tip bazı vakalarda, uyguladığımız akupunktur tedavisi sonucunda her iki rahatsızlık için de hiçilaçalmadan akupunktur tedavisiyle rahatlayan hastalarımız da çoktur.
Burada bir noktaya dikkatinizi çekmek istiyoruz. Ü lser veya romatizma veya bir başka rahatsızlığı, bir makinenin parçalarında meydana gelen arıza gibi görmemek gerekir. Mesela ülserin sebeplerinden biri strestir. Romatizmal ağrılara sinirlenmek bile ülsere sebep olabiliyor. Dolayısıyla vücut bir bütün olduğu için bir rahatsızlık diğerini, diğeri diğerini etkileyebiliyor. Aynı şekilde, tedavisi yapılan bir rahatsızlık diğerinin de ortadan kalkmasına, o diğerinin de başka birinin ortadan kalkmasına sebep olabiliyor. Bu da vücudu bir bütün olarak tedavi eden akupunktur yönteminin vazgeçilmezliğini ortaya koyuyor.
Akupunktur tedavisiyle, beş altı şikâyeti olan kimselerde, bu saymış olduğunuz beş altı şikâyetin en az ikisinde üçünde yine en az %60`a varan neticeler alınır.
AKUPUNKTUR NE ZAMAN YARDIMCI NE ZAMAN ANA TEDAVİDİR?
Bir tedavide, herhangi bir tedavi yöntemi, eğer rahatsızlığın %50`sinden fazlasına çözüm sunabiliyorsa, o yöntem adı ne olursa olsun tamamlayıcı değil ana tedavi yöntemidir, diğer yöntemler tamamlayıcı konumda olur.
Bu açıdan bakıldığında, akupunktur tedavisi örneğin kanser gibi, şeker hastalığı gibi, kemik erimesi gibi rahatsızlıklarda tamamlayıcı tedavi yöntemi olarak vazgeçilmezliğini korurken kireçlenme, Romatoid Artrit, alerji, kolitis ülseroza, migren, kronik yorgunluk sendromu, kabızlık, stres, menier, burger, rayno, boyun fıtığı, alerjik sinüzit, farenjit gibi rahatsızlıklarda ana tedavi yöntemi konumuna yükselmektedir.
Ancak bu tür durumlarda olaya sadece akupunktur penceresinden bakmak da yanlış olur. Çünkü bir rahatsızlığın tedavisinin ya ilaçta ya da akupunkturda olduğunu söylemek insanın sağlığına ulaşan binlerce yolu göz ardı etmek demektir ki bu bilimselliğe asla uymaz.
Dolayısıyla, hastalıkların tedavisinde illa ki ilaçla tedaviden veya illa ki akupunkturdan vb. çare ummamak lazım. Örneğin iyi bir dinlenme, iyi bir tatil, uygun bir kaplıca tedavisi, düzenli bir beslenme alışkanlığı, iş yerindeki problemin ortadan kalkmış olması, sosyal refah seviyesinin artışı, geçim sıkıntısının ortadan kalkması, aile içi sıkıntıların çözümlenmesi gibi birçok faktör, insan sağlığını olumlu ya da olumsuz etkiler.
Hekim olarak hastanın bütün bu geri planını da tanımamız ve ona uygun tedavi önermeye çalışmamız lazım.
Sağlıklı günler dileğiyle;