Arpacığın tedavisinde ilaç kullanımının yanında sıcak kompres de etkili bir yöntemdir. Arpacık tedavi edilmediği takdirde kist veya sertlik oluşumu ile şalazyon adı verilen bir duruma yol açabilir. 

ARPACIK NEDİR?

Arpacık, göz kapağındaki yağ bezlerinin iltihaplanması sonucu meydana gelen bir durumdur. Göz kapağındaki gözyaşı bezlerinin yağ salgılamasını sağlayan kısımlarının (meibomius bezleri) iltihaplanması arpacığa neden olur. Arpacık, göz kapağının kenarına yakın, kırmızı ve ağrılı bir şişlik olarak görülür. Bu şişlik, bir çıban veya sivilceye benzer. 

ARPACIK NEDEN ÇIKAR?

Arpacığın sebebi, göz kapağındaki yağ bezlerinin enfekte olmasıdır. Bu enfeksiyonlarda genelde stafilokok adlı bakteri rol oynar. Yağ bezlerinin iltihaplanmasına neden olan faktörler arasında gözlere el- göz teması ile bakteri bulaştırılması ilk sırada gelir. Ayrıca göz makyajını temizlemeden uyumak, kontakt lensleri hijyenik kullanmamak gibi göz hijyenine dikkat edilmemesi de arpacık oluşumuna katkıda bulunur. Bir başka neden de kirpik dibinde yağ veya kepek birikmesi ile oluşan bilefarit adlı durumdur. 

ARPACIK TÜRLERİ NELERDİR?

Arpacık türleri ikiye ayrılır: iç ve dış arpacık. İç arpacıklar göz kapağının üst tarafında, dış arpacıklar ise kirpik dibinde oluşur. Dış arpacıklar daha yaygındır ve genelde kirpik kökünde veya bir yağ bezinde başlar. 

İç arpacıklar ise göz kapağı dokusundaki bir yağ (meibomian) bezinde ortaya çıkar. Bu tür arpacıklar büyüdükçe göze baskı yapar ve daha fazla ağrıya neden olur. 

Masterchef son kaptanlık oyununu kim kazandı? MasterChef son bölüm mavi takım kaptanı kim oldu? Masterchef son kaptanlık oyununu kim kazandı? MasterChef son bölüm mavi takım kaptanı kim oldu?

arpacıkgöz

ARPACIK BELİRTİLERİ NELERDİR?

Arpacığın en belirgin belirtisi göz kapağının şişmesidir. Enfeksiyonun neden olduğu irin genelde arpacığın üzerinde sarı veya beyaz bir nokta şeklinde görülür. Bunun dışında gözde kızarıklık, ağrı, sarı akıntı, ışığa karşı hassasiyet, gözde yabancı cisim hissi, yanma, sulanma ve göz kapağının kenarında kabuklanma da arpacığın belirtileri arasındadır. 

GÖZDE ARPACIĞIN TANISI NASIL KONULUR?

Gözde arpacığın tanısı uzman bir göz doktorunun biyomikroskopi adlı muayenesi ile konulabilir. Bu muayenede gözyaşı yağ bezinin ucunun tıkandığı görülür. Arpacığı dışarıdan incelediğimizde beyaz bir uç gibi görünebilir. Uzman doktorun parmağı ile yaptığı muayenede de şişlik ve sertlik fark edilir. 

ARPACIK TEDAVİSİ NASIL UYGULANIR? ARPACIK NASIL GEÇER?  

Arpacık tedavisinde ilk adım göz kapağına hijyenik bakım ve sıcak kompres yapmaktır. Öncelikle göze 5-10 dakika boyunca sıcak kompres uygulanmalıdır. Sıcak kompresin ardından bebe şampuanı ile elde köpük oluşturulup kirpik diplerine masaj yapılır. Bu işlem de yaklaşık 5-10 saniye sürer. Sıcak kompres ile yağ bezlerinin uçlarının açılması ve içindeki kistik yapının dışarı atılması sağlanır. Bu da tedavinin hızlanmasına yardımcı olur. Sonrasında göze antibiyotik içeren damla ve merhemler sürülür. Arpacık iyileşene kadar kontakt lens kullanmaktan ve göz makyajı yapmaktan kaçınılmalıdır. 

Kaynak: (HABER MERKEZİ)