SİHA, Silahlı İnsansız Hava Aracı’nın kısaltmasıdır. SİHA, genellikle bomba, füze ve/veya ATGM gibi uçak mühimmatlarını taşıyan ve drone saldırıları için kullanılan bir insansız hava aracı (İHA) türüdür. Bu araçlar genellikle gerçek zamanlı insan kontrolü altındadırlar ve farklı özerklik seviyeleri vardır. 

SİHA’LARIN ÖNEMİ

SİHA’lar, son yıllarda dünyada yaşanan çeşitli krizlerde önemli bir rol oynamıştır. Özellikle Ukrayna-Rusya ve Azerbaycan-Ermenistan arasındaki çatışmalarda, Türkiye’nin ürettiği SİHA’lar etkili bir şekilde kullanılmış ve bölgesel dengeleri değiştirmiştir. Bu nedenle, dünyanın en güçlü SİHA’ları hangileridir ve hangi ülkeler tarafından geliştirilmiştir soruları merak edilmektedir.

Nostradamus'un yeni kehanetleri! 2024 yılında neler olacak? Foto Galeri: Nostradamus'un yeni kehanetleri! 2024 yılında neler olacak?

DÜNYANIN EN GÜÇLÜ SİHA’LARI LİSTESİ

Shiftdelete’den Yakup Kaan Orman’ın haberine göre, dünyanın en güçlü SİHA’larını belirlemek için çeşitli kriterler vardır. Bu kriterler arasında uçuş menzili, irtifası, hızı, mühimmat kapasitesi, gizlilik özelliği, yapay zekâ seviyesi ve maliyeti sayılabilir. Bu kriterlere göre, dünyada şu anda 7 adet SİHA modeli öne çıkmaktadır. Bu modeller şunlardır:

ABD KRATOS XQ-58

ABD Kratos XQ-58

Amerikan Hava Kuvvetleri tarafından üretilen bu SİHA, ucuz maliyetli ve akıllı bir sistemdir. Ses hızından 0.85 kat daha hızlı uçabilen bu SİHA, 45 bin ft irtifaya ulaşabilmektedir. Herhangi bir operatöre ihtiyaç duymadan yapay zekâ ile uçabilen bu SİHA, ABD’nin gelecekteki savaş stratejisinde önemli bir rol oynaması beklenmektedir.

BAYRAKTAR AKINCI

Bayraktar Akinci

Türk mühendisliğinin ürünü olan bu SİHA, Türkiye’nin en gelişmiş SİHA modelidir. NATO ve Türk yapımı mühimmatlar ile donatılan bu SİHA, havada 24 saat kalarak kesintisiz uçabilmektedir. Yedekli sistemleri sayesinde havada yaşanacak herhangi bir olumsuzluk anında otonom sistemleri ile kendi kendine uçuşuna devam edebilmektedir. Ayrıca bu SİHA, Türkiye’nin ilk yerli turbojet motoru olan PD-170 ile de uçabilecektir.

ABD X47-B

ABD X47-B

Amerikan Deniz Kuvvetleri tarafından geliştirilen bu SİHA, yüksek gizlilik gerektiren görevlerde kullanılmaktadır. Radarlara yakalanmayan özel bir boyaya sahip olan bu SİHA, uçak gemilerinden kalkış ve iniş yapabilme yeteneğine de sahiptir. Bu SİHA, Amerikan ordusunun ilk insansız hava muharebe aracı olarak tarihe geçmiştir.

TUSAŞ ANKA

tusas anka

Türkiye’nin ilk uzun menzilli SİHA’sı olan bu model, 5 farklı varyanta sahiptir. Aralıksız 30 saat havada kalabilen ve 1500 kilometre menzile sahip olan bu SİHA, Türk Hava Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından kullanılmaktadır. Bu SİHA, Türkiye’nin yerli ve milli savunma sanayisinin gelişimini gösteren bir örnektir.

ÇİN CAIG WİNG LOONG-10

Çin CAIG Wing Loong-10

Çin yapımı olan bu SİHA, Wind shadow takma adıyla da bilinmektedir. Hayalet moduna sahip olan ve radarlara yakalanmayan bu SİHA, 50 bin fit irtifada uçabilmektedir. Maksimum hızda 20, normal hızda 32 saat havada kalabilen bu SİHA, Çin’in insansız hava aracı teknolojisindeki ilerlemesini yansıtmaktadır.

ABD MQ-9 REAPER

ABD MQ-9 Reaper

Dünyada sayısız ülkenin kullandığı bu SİHA, 2001 yılında ilk uçuşunu gerçekleştirmiştir. Aradan geçen 22 yıllık süreçte sürekli kendini geliştiren bu SİHA, 50 bin fit yükseklikte 14 saat uçabilmektedir. 2000 kilometre menzile ve 4,5 ton mühimmat kapasitesine sahip olan bu SİHA, ABD’nin en çok tercih ettiği SİHA modelidir.

Masterchef son kaptanlık oyununu kim kazandı? MasterChef son bölüm mavi takım kaptanı kim oldu? Masterchef son kaptanlık oyununu kim kazandı? MasterChef son bölüm mavi takım kaptanı kim oldu?

BAYRAKTAR TB2

Bayraktar TB2

Türkiye’nin en çok ihraç ettiği SİHA modeli olan bu SİHA, Ukrayna-Rusya ve Azerbaycan-Ermenistan arasındaki çatışmalarda etkili bir şekilde kullanılmıştır. 18 bin ft irtifada 27 saat kalabilme özelliğine sahip olan bu SİHA, 25 bin fit irtifada uçabilmektedir. Üst düzey otonom sistemlere sahip olan ve herhangi bir olumsuz anda operatörü olmadan otonom sistemleri ile uçuşuna devam edebilen bu SİHA, Türkiye’nin SİHA alanındaki başarısının simgesidir.

İnsanlık Ay’ın yüzeyini de değiştirdi: Yeni bir jeolojik çağ başladı! İnsanlık Ay’ın yüzeyini de değiştirdi: Yeni bir jeolojik çağ başladı!

Kaynak: HABER MERKEZİ