Yürüyüş Yapmak Neden Sağlığımız İçin Önemli?


Teknolojinin gelişmesiyle birlikte hayatımız kolaylaştı ama aynı zamanda hareketsizleştik. Bu da vücudumuzda pek çok sağlık sorununa yol açtı. Obezite, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz gibi kronik hastalıkların görülme sıklığı arttı. Peki bu hastalıklardan korunmak için ne yapmalıyız? Uzmanlar, düzenli olarak egzersiz yapmanın en etkili yöntem olduğunu söylüyor. Egzersiz yapmanın en kolay ve en yaygın yolu ise yürüyüştür.

Dünya Yürüyüş Günü’nde Uzmanlardan Önemli Uyarılar


Dünya Yürüyüş Günü dolayısıyla açıklama yapan Dr. Hüseyin Sarıkaya, teknolojiye bağlı kronik sağlık sorunlarının önlenmesi için fiziksel aktivitenin önemine dikkat çekti. Sarıkaya, yürüyüşün hem fiziksel hem de ruhsal sağlığı destekleyen ideal bir aktivite olduğunu söyledi.

Sarıkaya, teknolojinin gelişmesiyle birlikte fiziksel hareketlerin azaldığını ve bunun da kronik hastalıklara sebep olduğunu belirtti. Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması 2017 sonuçlarına göre toplumun yüzde 42.4’ünün düşük, yüzde 33.1’inin orta, yüzde 24.4’ünün yüksek düzeyde fiziksel aktivite yaptığını söyleyen Sarıkaya, bunun yeterli olmadığını vurguladı.

Sarıkaya, dayanıklılık aktivitelerinin vücudun oksijeni kullanma kapasitesini arttırdığını ve büyük kas gruplarının çalıştığını anlattı. Sarıkaya, yürüyüş yapmanın hem fiziksel hem de ruhsal sağlık için ideal bir dayanıklılık aktivitesi olduğunu kaydetti.

Yaşam Tarzınıza Yürüyüş Ekleyin


Sarıkaya, yaş gruplarına göre fiziksel aktivite sürelerinin değiştiğini belirterek, “Çoğu insan fiziksel aktiviteyi sporla eşdeğer tutuyor. Oysaki fiziksel aktivite, günlük hayatta kas ve eklemleri kullanarak enerji harcayarak yapılan, nefes ve kalp ritmini yükselten ve yorgunlukla sonlanan hareketlerdir. Bu kapsamda spor yapmanın yanında egzersiz, oyun ve günlük işler de fiziksel aktivite sayılır. Fiziksel aktivitenin sağlığa yararlı olması için günlük işlerin dışında yetişkinlerde haftada 5 gün en az 30 dakika, 5-17 yaş arası çocuklarda ise günde en az 60 dakika orta düzeyde fiziksel aktivite yapılması gerekir. Orta düzeyde fiziksel aktivite, nefes veya kalp atışında hafif artışlara neden olan orta derecede fiziksel güç isteyen hareketlerdir. Bunu şöyle açıklayabiliriz: Aktivite yaparken kişi konuşabilir ama şarkı söyleyemez. Hızlı yürüyüş bu hareketlere güzel bir örnektir. Fiziksel aktiviteyi yaşam tarzı haline getirmek için yürüyüş çok önemlidir. Çünkü yürüyüşü günlük rutininize kolayca dahil edebilirsiniz. Yürüyüş için ekstra bir alet veya hazırlık gerekmez. Gün içinde toplu taşıma kullanıyorsanız varacağınız yerden bir, iki durak önce inip yürüyebilir veya arabanızı gittiğiniz yerin tam önüne değil birkaç sokak ilerisine bırakarak gittiğiniz yere yürüyebilirsiniz. Yakınınızdaki belediyeye ait yürüyüş parkurlarından veya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün spor tesislerinden yararlanabilirsiniz” dedi.

Sağlıklı Bir Yaşam İçin Yürüyün


Yürüyüş yapmanın sağlığa pek çok faydası vardır. Yürüyüş yapmak, kilo kontrolünü sağlar, kas kuvvetini ve dayanıklılığını arttırır, kemik yoğunluğunu korur, kalp-damar hastalıkları riskini azaltır, kan basıncını düzenler, kan şekerini dengeler, bağışıklık sistemini güçlendirir, stresi azaltır, ruh halini iyileştirir ve yaşam kalitesini arttırır.

Her gün ölümle burun buruna geliyorlar! İşte dünyanın en ilginç okul yolları Her gün ölümle burun buruna geliyorlar! İşte dünyanın en ilginç okul yolları

Sağlıklı bir yaşam için yürüyüş yapmayı ihmal etmeyin. Yürüyüş yapmak için her gün en az 30 dakika zaman ayırabilirsiniz. Yürüyüşe başlamadan önce ısınma hareketleri yapın ve bitirdikten sonra soğuma hareketleri yapın. Yürürken dik durun, rahat adımlar atın ve nefesinizi ayarlayın. Yürürken su içmeyi unutmayın. Yürüyüşe tek başınıza çıkmak istemiyorsanız bir arkadaşınızı veya ailenizden birini davet edin. Yürümek hem sizin hem de sevdiklerinizin sağlığı için çok önemlidir.

Kaynak: HABER MERKEZİ