İngiltere'deki bir Orta Çağ topluluğu, yerleşim yerlerini terk etmeden önce gösterişli bir giriş kapısını yıktı ve yerine 15 yaşında bir kız çocuğunu gömdü. Yeni bir analiz, onu farklı olarak işaretleyen son bir eylemde muhtemelen ayak bileklerini bağlayıp yüzü aşağıya bakacak şekilde gömdüklerini ortaya koyuyor.

Arkeologlar, kızın yerleşim sınırındaki olağandışı cenazesinin "ötekiliğin" bir ifadesi olduğunu belirtti.

İskenderiye Kütüphanesi’nin sonunu Hristiyanlar getirmişti! Foto Galeri: İskenderiye Kütüphanesi’nin sonunu Hristiyanlar getirmişti!

Kemik uzmanı Don Walker , “Muhtemelen bu genç kadının büyüdüğü toplum tarafından nasıl görüldüğünü tam olarak hiçbir zaman bilemeyeceğiz, ancak gömülme şekli bize onun neredeyse kesinlikle farklı görüldüğünü söylüyor.”

Londra Arkeoloji Müzesi (MOLA), 14 Ağustos 2023 Pazartesi günü yayınlanan bir bildiride şunları söyledi: “Defin törenleri ölümünün doğasını, sosyal kimliğini veya ailesininkini yansıtıyor olabilir.”

Hatta oradaki topluluğun, cesedinin mezardan çıkıp canlılara zarar verebileceği düşüncesiyle kızın ayak bileklerini bağlamış olması da mümkün.

Kocasını tek yumrukla öldürdü! Sebebi ise Dubai tatili! Kocasını tek yumrukla öldürdü! Sebebi ise Dubai tatili!

Kemik uzmanı Walker, şunları da söyledi:

“Bir sınıra yüzüstü gömülmesinin yanı sıra, ayak bileklerinin konumu birbirine bağlanmış olabileceğini gösteriyor. Bu, toplumun onun mezardan 'dönmemesini' sağlamak için ekstra önlemler aldığı anlamına geliyor.”

Genç kızın M.S. 680 ile 880 yılları arasında Cambridgeshire'daki Conington köyü yakınlarında gömülen kalıntıları, onun kısa hayatı boyunca pek çok zorluk yaşadığını gösteriyor. Dişleri yetersiz beslenmenin kanıtlarını taşıyor ve sırtında omurilik eklem hastalığının kötüleştiği görülüyor.

Bu ipuçları gencin düşük bir sosyal statüye sahip olduğunu gösteriyor. Arkeologlar açıklamada, iskeletinde uzun süreli hastalık belirtileri bulunmadığını, dolayısıyla kızın ani veya beklenmedik bir şekilde ölmesinin mümkün olduğunu kaydetti.

Arkeologlar, 2016 ile 2018 yılları arasında bir inşaat projesi öncesinde yapılan kazı çalışmaları sırasında kızın kalıntılarını ortaya çıkardılar. MOLA Headland Infrastructure'daki bilim insanları şu an gencin iskeletini ve mezar alanını daha ayrıntılı olarak inceledi.

Live Science’deki konuyla ilgili habere göre, kızın yüz aşağı pozisyonu alışılmadık bir durumdur, çünkü erken ortaçağ İngiltere'sinde ölen insanların çoğu yüz üstü gömülmüştür.

Arkeologlar daha önce erken ortaçağ İngiltere'sinden kalma başka bir yüz aşağı cenaze töreni bulmuştu. Yaklaşık 30 mil (50 kilometre) uzakta, Higham Ferrers, Northamptonshire'da, sekizinci yüzyılın sonlarında veya dokuzuncu yüzyılın başlarında gömülen bir kadın, yerleşimin kenarındaki bir hendeğe yüzüstü gömüldü. Kadının kolları, başı, boynu ve dördüncü bel kemiği olmadan gömülmüş olması onun bir idam kurbanı olduğunu gösteriyor.

Radyokarbon tarihlemesine göre, genç kız yedinci yüzyılın sonları ile dokuzuncu yüzyılın sonları arasında öldü, oysa yerleşimdeki faaliyetler sekizinci ve dokuzuncu yüzyıllara kadar uzanıyor. Yerleşim, Anglo-Sakson İngiltere'deki güçlü bir krallık olan Mercia'nın idari merkezlerinden biri olarak hizmet ediyordu. Ancak krallık gücünü kaybetmeye başlayınca yerleşim terk edildi.

Kızın gömülmesi, yerleşim yerinin terk edilmesiyle aynı zamana denk geliyorsa (defin yeri olarak hizmet veren kapı direğinin kaldırılmasının da gösterdiği gibi), bu muhtemelen topluluğunun taşınmadan önce yaptığı son şeylerden biri olabilir.

1000 yıllık kafatası arkeologları endişelendirdi! 1000 yıllık kafatası arkeologları endişelendirdi!

Türk boylarının bu fotoğraflarını daha önce hiç görmediniz! Siz hangi Türk boyundansınız ? İşte boyların il il dağılımı Türk boylarının bu fotoğraflarını daha önce hiç görmediniz! Siz hangi Türk boyundansınız ? İşte boyların il il dağılımı

İskenderiye Kütüphanesi’nin sonunu Hristiyanlar getirmişti! Foto Galeri: İskenderiye Kütüphanesi’nin sonunu Hristiyanlar getirmişti!

Kaynak: HABER MERKEZİ