Bu yazımda, güzelliğiyle ünlü olan Kleopatra`nın güzellik sırlarından birisi olan antik havuzdan bahsedeceğim. En az oluşum hikayesi kadar popüler olan havuz, termal sulardan beslendiği için yaz ve kış mevsiminde sıcaklığı her zaman 36 derecede korunmaktadır. Hazreti Meryem in rahatsız olan gözünü iyileştirdiği de rivayet edilen termal su için Mısır Kraliçesi Kleopatra nın havuza girmek için Hierapolis e geldiği rivayet edilir. Kraliçeden dolayı Hierapolis Antik Havuzu, Kleopatra Havuzu ismi ile de anılıyor.
UNESCO Dünya Miras Listesi nde de yer alan Antik havuz, Pamukkale Travertenlerinin hemen yukarısında, Hierapolis Antik Kenti Ören Alanı içinde yer alıyor. Hierapolis Antik Kenti 2 bin yıl öncesinde de Bergama Krallığı bu çekiciliğe karşı koyamamış ve travertenlerin yanına Hierapolis Kenti`ni inşa etmiştir. Hierapolis Antik Kenti oldukça iyi biçimde korunarak günümüze ulaşmayı başarmıştır. Buranın bir termal merkez olduğu zamanlarda çok sık ziyaret edildiğini kesinlikle söyleyebileceğimiz Roma Hamamı, günümüzde arkeoloji müzesi olarak kullanılıyor. Hierapolis ve yakın çevresindeki antik kent kazılarında ortaya çıkarılan heykeller ve diğer kalıntıları burada görebilirsiniz. Antik tiyatro, tapınaklar, anıtsal çeşmeler, mezarlar, agora, gymnasium gibi yapılar da size 2 bin yıl öncesinin kentinde olduğunu hissettirecek derecede iyi durumda. Özellikle Roma Dönemi`nde cehennemin girişi olduğuna inanılan Ploutonium hakkında anlatılan hikâyeler ilginizi çekecektir.
Hierapolis, Roma ve Bizans döneminde çok önemli bir dinmerkezi olmuştur. Bunun nedeni M.S. 80 yılında Hz. İsa`nın 12 havarilerindenbirisi olan ve Hristiyanlığı yaymak amacıyla kente gelen St. Philippus`unburada öldürülmesidir. St. Philippus, Hristiyanlar için önemli birisidir.Ölümünün ardından kent Hristiyanların hac merkezlerinden birisi haline gelmiştir.Hac yapmaya geldikleri zaman erkekler saçve sakallarını kestirdikten sonrakente girebiliyor ve haclarını gerçekleştiriyorlardı. Haclarını St.Philippus`un mezarının yanına yaptırılan mezar kilisesinde yapıyorlardı. Kiliseaynı zamanda dini ve ruhi tedavi merkezi olarak da kullanılıyordu. Günümüzde de'St. Philippus bayramı' adı ile kutlanıp ayin düzenlenmektedir.
Bu dönemde Hierapolis bir termal sağlık merkezi gibi görev yapmış ve şifalı olduğuna inanılan kaynakları binlerce yıl boyunca dünyanın farklı yerlerinden gelip sağlık ve güzellik arayan kişiler tarafından ziyaret edilmiştir. Günümüzde de güzellik ve sağlık arayışı içinde termal havuzları ziyaret edilmeye devam ediyor. Ayrıca sağlık turizmi için ülkemize gelen turistler mutlaka burayı ziyaret edip şifa aradıklarına şahit oldum. Birçok hastalığın tedavisinde etkili olduğu bilinen havuz suyunun sıcaklığı, rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Havuz suyunun kalp hastalıklarından damar hastalıklarına, tansiyondan romatizmaya kadar pek çok derede deva olduğu ve içildiğinde de mide spazmları üzerinde olumlu gelişme gösterdiği bilinmektedir. Roma Döneminden bugüne kadar bölgenin etrafından kurulan sağlık tesisleri şifa dağıtmaya devam etmektedir.
Özellikle Roma İmparatorluğu döneminde bir sağlık merkezi olarak değerlendirilen alan etrafında kurulan 15`ten fazla hamam ziyaretçilerinin sağlığına kavuşmasını sağlardı. Antik Havuzun bugünkü görünümünü kazanmasındaki etken M.Ö. 7. Yüzyılda bölgede yaşanan büyük depremdir. Bölgede kurulu olan sütunların oluşan depremin etkisiyle ortaya çıkan havuzun içine yıkılması sonucu meydana gelen doğal güzellik gezdirdiğim misafirlerin çok ilgisini çekiyor. Havuzun ilerisinde, köprünün altında yer alan derin havuzda ise ufak çaplı bir yer altı mağarası hissi uyandırıyor.
Termal suların hava ile teması sonucunda meydana gelen beyaz travertenlerin donmuş bir şelale benzeri kademeli şekiller oluşturduğu ve yer yer teras biçimli havuzlar meydana getirdiği Pamukkale`nin, bu antik havuz, ana kaynaklardan birisidir. Pamukkale travertenlerine renk veren, travertenlerin oluşmasını sağlayan en güçlü su kaynağı olduğu söyleniyor.
Yolunuz Pamukkale ye düşerse mutlaka bu havuzu yerinde görün, neden 'Kleopatra`nın güzellik sırlarından birisi' dendiğini daha iyi anlayacaksınız.