Hababam Sınıfı filminin yeni versiyonunun da çekimine ev sahipliği yapmış olan Ahmet Ratib Paşa Köşkü`nden bahsedeceğim bu yazımda. Eski Çamlıca Kız Lisesi olarak da bilinen Ahmet Ratıp Paşa Köşkü, 1892-1908 yılları arasında Mimar Kemaleddin Bey`e yazlık köşk olarak yaptırılmıştır. Ahmet Ratip Paşa`nın babası Kaptan-ı Derya Topçu başızade Mahmut Paşa`nın oğludur. Tanzimatın ilk yıllarında modern eğitim görerek yetişmiştir. Mekteb-i Bahriye den deniz subayı olarak mezun olmuş ve Osmanlı donanmasında görev almıştır. Döneminin istikbal vaat eden subaylarındandır. Sultan II. Abdülhamit in güvenini kazanmıştır. Bahriye Mirlivası ki karşılığı deniz amiralidir. Amiral rütbesiyle Bahriye Nazırlığına atanmıştır. 1889 da Bahriye Ferik i rütbesinde iken, Mahmut Celalettin Paşa başkanlığında Girit e gönderilmiştir.
Bina dışıyla içiyle gerçek bir Art Nouveau örneğidir. Dış cephe ise Art Nouveau tarzının ahşaba uygulanmış ender örneklerindendir. Mimar Kemalettin`in bu anlamdaki tek eseridir. Namık Kemal`in büyük dedesi Ahmet Ratib Paşa dönemin Hicaz valisiydi. Ratib Paşa bu köşkün yapımı için çok itana gösterdiği bilinmektedir. Kaderin cilvesi, bitiş tarihleri olan 1909 yıllarında Sultan II. Abdülhamit tahttan indirilmiştir. Padişahın has adamı olan Ahmet Ratib Paşa tutuklanmış ve bu köşk dahil tüm malına el konmuştur. Ahmet Ratib Paşa 5 yıl uğraştığı ve servet harcağı bu güzelim köşkte hiçoturmak nasip olmamıştır.
Köşk, Maarif Nazırı Şükrü Bey tarafından satın alınarak kamulaştırılır. Özel mobilyalarla tefriş edilir, Viyana`da özel bir okul olan Theresianum Okulu açılır. Almanya`dan schwesterler (hemşire) ve mürebbiyeler getirilir. Ancak maliyet ve başka sebeplerle okul kapanır.
Yapının ahşap aksamının büyük bir kısmı Viyana`da prefabrik olarak hazırlandığından bahsedilir. 54 odalı köşkün bütün kapı ve pencereleri oyma sanatçılarının el emeğidir. Köşkün Merdiven korkulukları ve başlıkları için İtalya`dan getirilen mermerlere art nouveau süslemeler yapılmış, merdiven trabzanları ise kıymetli Bakara Kistali`nden yapılmıştır. Kapı menteşe-tokmakları Macaristan`dan olmak üzere, tüm mobilyalar, avizeler ve aksesuarlar yurt dışından ithal edilmiştir. Köşkün çinili hamamı Osmanlı hamamları arasında paha biçilmez bir yere sahiptir.
Ortadaki merdiven boşluğunun üzerinde çatı örtüsü olarak kiraz desenli vitray vardır. Bina içinde kapı, pencere, sütun, tavan, her taraf el işçiliğiyle oyma ahşap, oyma mermer ve vitraylarla süslenmiştir, İçerdeki kristal merdiven başlıklarının üzerindeki kristal dikmelerde yine kristal avizeler bulunmaktadır. Zemin kattaki giriş holünde ise dillere destan muhteşem avize bulunduğunu söyleyelim. 1980 yılında konak tamamen boşaltıldıktan sonra, hızla eskiyip yok olma sürecine girmiştir. Bu dönemde zemin kat holündeki muhteşem avize nasibini alır, buradan sökülerek götürülür. Avizenin akibeti meçhuldür.
1913 yılında binada Çamlıca İnas Sultanisi (Kız Lisesi) eğitime başlar. Türkiye`nin ilk yatılı kız okuludur. 
1922 yılında okul kapanır.
1923`de Çamlıca Kız Ortaokulu olarak açılır. Bu dönemde yazar Reşat Nuri Güntekin edebiyat (1931), eski Bağdat vali yardımcısı Fuat Öney tarih (1938-1939) hocalığı yapmıştır.
1934`de 2 yıl erkek öğretmen okulu olur.
1936-1939 arasında kapalı kalır.
1939`da Çamlıca Kız Lisesi olarak tekrar eğitim başlar.
1969`da bahçeye yeni bina yapılır. Eski tarihi konak artık sadece yatakhane ve yemekhane olarak kullanılır.
1988`de Kültür ve Turizm Bakanlığınca onarım çalışmaları başlar. 3 yıl kadar süren çalışmalar sonucu hiçdeğilse çatı ve dış duvarlar onarılır.
1990`da UNESCO Avusturya Milli Komisyonu köşkü art nouveau üslubunda seçkin bir örnek olarak belirler ve koruma-gözetim altına alınmasını gerekli kılar. 
2004`de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onarım çalışmaları başlatılır.
2008`de Çamlıca Kız Anadolu Lisesi olur.
2017 yılında tekrar restorasyon çalışmaları başlatılır.
2019 yılında okul ilk adına döner. Çamlıca Kız Lisesi olur.