Birmingham Üniversitesi'nden Magalhaes'e göre, dinozorların hüküm sürdüğü çağ, memelilerin evrimsel çizgisini radikal bir şekilde değiştirerek, uzun yaşam yerine hızlı üreme üzerine odaklanmalarına neden oldu. Bu, bir türün hayatta kalması için hızlı üremenin daha avantajlı olduğunun kanıtı olarak gösterildi.

İlber Ortaylı'dan Ayasofya yorumu: Namaz kılmak için gudubet bir bina Ayasofya'da tuvaletler yapalım İlber Ortaylı'dan Ayasofya yorumu: Namaz kılmak için gudubet bir bina Ayasofya'da tuvaletler yapalım

NTV’nin haberine göre, Magalhaes, BioEssays dergisinde yayımlanan makalesinde, "Uzun ömür darboğazı hipotezi" olarak adlandırdığı teorisini desteklemektedir. Bu hipoteze göre, erken memeliler üzerinde uzun yaşamla ilişkilendirilen genlerin ve mekanizmaların kaybı veya etkisiz hale gelmesi, hızlı üreme baskısının sonucudur.

İnsanların (filler ve balinalarla birlikte) diğer memelilerden daha uzun yaşama potansiyeline sahip olduğunu belirten Magalhaes, tüm memelilerin hala dinozorlar döneminden kalma genetik kısıtlamalar altında yaşadığını vurgulamaktadır. Bu durum, hayatta kalma baskısının uzun yaşam için gerekli genleri ortadan kaldırdığını göstermektedir.

Magalhaes'e göre, en eski memeliler besin zincirinin en altında yaşamaya zorlanmış olabilir ve muhtemelen dinozorlar çağında hızlı üreme yoluyla hayatta kalmak için evrim geçirmişlerdir. Bu uzun evrimsel baskının, insanların yaşlanma süreci üzerinde önemli bir etkisi olabileceği düşünülmektedir.

Ancak, Magalhaes bu teorinin sadece bir hipotez olduğunu belirtmektedir. Bununla birlikte, kanserin memelilerde diğer türlere göre daha sık görülmesi gibi hızlı yaşlanma sürecinin sonuçlarının da bu hipotezle ilgili olduğu düşünülmektedir.

Kaynak: HABER MERKEZİ