GYODER'in barınma sorununa çözüm getirecek konut modeli zirvede somutlaşmaya başlıyor. Bu model, kamuya ait arsalarda özel sektörün kiralama amaçlı konut üretmesini öngörüyor ve bu sayede arsa maliyetinin düşürülmesini ve konut arzının artırılmasını hedefliyor. Model, ayrıca kira ücretlerine bir üst sınır getirilmesini ve bu sınırların uygulanması için devlet denetiminin yerine getirilmesini içeriyor. Bu proje ile sadece proje kapsamında uygun fiyatlı kiralık konutlar üretmekle kalmayıp, projenin uygulandığı bölgelerdeki diğer konutlarda da kiraların daha makul seviyelerde tutulmasına katkı sağlamayı hedefliyor. Bu yaklaşım, konut krizine daha etkili bir çözüm getirme amacını taşıyor.
GYODER, Türkiye'de konut krizinin çözümüne katkı sağlamak amacıyla 1.5 yıl önce "Erişilebilir Konut Komitesi"ni kurdu. Bu komite, Türkiye'deki konut sorununu ele alarak çözüm yolları aramaya başladı. Dünya genelinde arsanın konut geliştirme sürecinde aldığı pay genellikle toplam değerin yüzde 20'sini oluştururken, Türkiye'de bu oran yüzde 50'ye kadar çıkabiliyor. GYODER'in bu komitesi, arsa maliyetlerinin düşürülmesinin konut fiyatlarını daha erişilebilir kılacağı görüşüyle bir projeyi geliştirmiş durumda.
Bahsettiğiniz proje, kamuya ait arsaların belirli bir dönemde kamu-özel iş birliği yöntemiyle kullanılmasını ve üst sınır belirli kira tarifesi ile konutların inşa edilmesini içeriyor. Yap-işlet-devret modeli ile, bu konutların inşa edilmesi ve kiralanması öngörülüyor. Bu modelin, arsa maliyetini sıfıra indirerek kira maliyetlerini önemli ölçüde azaltması bekleniyor. Ayrıca, arsa mülkiyetinin devlet tarafından korunmasına odaklanıyor.
GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, projeye dair son gelişmeleri paylaşarak, "Bu modelle konut üretiminin 1 yıl içinde tamamlanmasını hedefliyoruz. Bu şekilde, düşük kira rakamlarıyla çevre yerleşim bölgelerinin de daha ekonomik hale gelmesine katkı sağlamış olacağız. Ayrıca, sözleşmelerde yatay mimari, yerli malzeme kullanımı ve enerji tasarrufu gibi önemli şartları da koşmayı planlıyoruz. Bu yaklaşımla, orta ve orta alt gelir grupları için hane halkı gelirinin yüzde 30-50'sini aşmayacak şekilde daha uygun barınma çözümleri sunmayı amaçlıyoruz" dedi.