Siyaset

Ünlü yazar Biden-Erdoğan görüşmesinin detaylarını aktardı! Masada hangi konular olacak?

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi'nin iddiasına göre, ABD Başkanı Joe Biden ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında yakın bir zamanda gerçekleşmesi beklenen telefon görüşmesi gündemdeki önemli konuları ele alacak. İşte masadaki başlıklar...

Abone Ol

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi'nin aktardığına göre, yakın bir zamanda gerçekleşmesi beklenen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Biden arasındaki telefon görüşmesinin odak noktası, Gazze'deki durum olacak. Selvi, yazısında, görüşmenin kalıcı bir ateşkesin sağlanması ve savaş sonrası Gazze'nin statüsünün ele alınmasıyla şekilleneceğini ifade etti.

Ancak, Selvi'nin paylaştığı bilgilere göre, görüşmenin gündeminde sadece Gazze konusu yer almıyor. F-16 uçaklarının satışı ve İsveç'in NATO üyeliği gibi konular da masada. Selvi, Temas Grubu'nun ABD ziyareti sırasında Dışişleri Bakanı Blinken'ın Hakan Fidan'la yaptığı görüşmede, F-16 satışının ve İsveç'in NATO üyeliğinin tartışıldığını belirtti.

ABD'nin, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini Meclis'ten geçirmesi durumunda F-16 satışı konusunda Kongre'nin harekete geçebileceği mesajını ilettiği ifade ediliyor. Ancak Türk yetkililer, bu yaklaşımın olumlu görünmesine rağmen bazı endişelerini dile getiriyorlar. Meclis sürecinin yanı sıra ABD Kongresi'nde bir üyenin F-16 satışını engelleyebileceği sistemsel sorunlar da göz önünde bulunduruluyor.

Bu nedenle Türk yetkililer, ABD'ye, "Cumhurbaşkanımız Vilnius Zirvesi'nde varılan mutabakat çerçevesinde Meclis'e sevk etti. Bundan sonrası Meclis'in takdirine kalmıştır" yanıtını vererek duruşlarını netleştiriyorlar. Erdoğan ise, "Onların Kongresi varsa, bizim de Meclisimiz var" diyerek Türkiye'nin duruşunu vurgulamıştı.