İşte Türkiye’de uygulanan bazı enteresan düğün gelenekleri.
Adana:
Adana’da kına gecesine giden damat yolda durduruluyor. Durdurulan damadın yüksek bir ağaç dalına konulan yumurtaları vurması isteniyor. Damat eğer vuramazsa kız evi tarafından cezalandırılıyor.
Gelinin çeyizi damat evine götürülmeden önce damat tarafından biri çeyiz içinden bir yastık kaçırıyor ve kız tarafından gençler yastık kaçıran kişiyi kovalıyor. Yastığı kapıp damada götüren kişi damattan bahşiş alıyor.
Afyonkarahisar:
Afyonkarahisar'da uygulanan adette kız isteme sırasında misafir gelen erkek tarafına sadece su ikram ediliyor. Eğer kızin evlenmesine rıza verilirse erkek tarafı cuma günü çay içmek için davet ediliyor
Nişan günü ise damadın annesi tüm konukların önünde gelini bir kez daha istiyor. İsteme sonrasında elini öpen gelini kaynana kutlamıyor. Bunun nedeni ise; kaynana ve gelinin ilk günden yüz göz olmamasını sağlamak.
Aydın:
Aydın’da yapılan düğünlerde; damat gelini para, buğday, şeker ve pirinç serperek karşılıyor.
Diyarbakır:
En bilinen düğün adetlerinden biri olan testi kırma adeti Diyarbakır'a ait.
Gelin damadın evinin kapısında dolu bir testiyi kırıyor, bunun sebebi ise evliliklerinin bir ömür su gibi yolunda akıp gitmesini sağlamak.
Edirne:
Damat evine gelen gelin dışarı çıkarılıyor ve kucağına bir kız bir erkek çocuğu oturtuluyor. Gelinin kız ve erkek çocuğunun olması amacıyla bu adet uygulanıyor.
Kastamonu:
En garip adetlerden birine Kastamonu’da rastlıyoruz. Bir kız istenmeye karar verildiğinde evin en iyi huylu kişisi ayakkabısını sallayıp ayağından atıyor. Eğer ayakkabı düz düşerse evliliğin uğur getireceği düşünülüyor.
Kırklareli:
Kırklareli'nde uygulanan enteresan gelenekte, erkek tarafı düğün günü kız evine gelin almak için gittiğinde yanında canlı tavuk götürür. Gelinin evine bırakılan canlı tavuğun anlamı ise gelin evinden bir can çıktığını düşünerek yerine başka bir can konuluyor.