Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dünya Engelliler Günü'nde Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek işitme engelli çocuklar ve gençler için özel olarak tasarlanmış "Kitap Artı" mobil uygulamasını duyurdu. Bu uygulama, işitme engelli bireylerin dil, okuma ve çözümleme becerilerini geliştirmeyi hedefliyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle hayata geçirilen bu uygulama, işitme engelli bireylerin eğitim ve meslek hayatlarına daha etkin bir katkı sağlamayı amaçlıyor. "Kitap Artı" uygulaması, işitme engellilerin kitap okuma alışkanlıklarını geliştirmeyi amaçlarken, Türkiye'ye özgü işaret dilinin pek çok yönünü kavramalarına destek olacak şekilde tasarlandı.

Bu yenilikçi uygulama, işitme engelli bireylerin küçük yaşlardan itibaren verimli bir şekilde okuma öğrenmelerini destekleyerek Türkçe öğretimine katkı sağlayacak. Aynı zamanda, işaret dili öğrenmek isteyenler ve görme engelliler için de hizmet verecek şekilde hazırlandı. Uygulamada, uluslararası sertifikalı uzman işaret dili çevirmenleri tarafından çevrilen video kitaplar da yer alacak.

MİT’ten Süleymaniye’de nokta vuruşu: PKK’nın sözde İran Sorumlusu Saliha Akbıyık yok edildi MİT’ten Süleymaniye’de nokta vuruşu: PKK’nın sözde İran Sorumlusu Saliha Akbıyık yok edildi

"Kitap Artı" mobil uygulaması, dünyadaki benzerlerinden öne çıkan yenilikçi özellikleriyle Türkiye'de bir ilki temsil ediyor. Bu uygulama, sadece işitme engelli olmayanlar için değil, işaret dili öğrenmek isteyenler ve engelli yakınları için de fayda sağlayacak.

Ayrıca, seslendirmesi bulunan kitaplar sayesinde görme engelliler de bu uygulamadan faydalanabilecek. Uygulamadaki çeviri sürecinde, kitaptaki metnin ilgili kısmı işaret diliyle uyumlu olarak renkli vurgularla işaretlenerek sözcük ve cümle yapılarının anlamlandırılması destekleniyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın özenli çalışmaları sonucunda ortaya çıkan video kitapların sayısını artırmak için çalışmalar da devam ediyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ