Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesinde yaşayan bir vatandaş, evinin duvarında alışık olmadığı bir örümcek gördü. Cep telefonu kamerasıyla kaydettiği örümceği internetten araştıran vatandaş, bunun Argiope lobata adlı bir tür olduğunu öğrendi. Bu tür, daha önce Tokat, Balıkesir, Gümüşhane, Eskişehir, Sivas ve Malatya gibi illerde de ortaya çıkmıştı.

Tırtıklı yapısıyla dikkat çekiyor

Argiope lobata örümceği, desenli ve tırtıklı vücuduyla dikkat çekiyor. Dişi bireylerin erkeklere göre 4 kat büyük olması da bu türün farklı bir özelliği. Bazı iddialara göre dünyanın en zehirli örümcek türlerinden biri olan Argiope lobata, aslında insanlara zararsız. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Sağlam, bu türün etkisinin bir arı kadar olduğunu söyledi.

zehirli

Isınmaya bağlı olarak kuzeye yayılıyorlar

Prof. Dr. Sağlam, Argiope lobata’nın daha çok Afrika, Güney Avrupa ve Asya’da görülen bir tür olduğunu, ancak küresel ısınmaya bağlı olarak yaşam alanlarının kuzeye doğru yayılım gösterdiğini belirtti. Sağlam, “Bu türler bahçe gibi, tarla gibi yerlerde yaşamış olduğumuz alana yakın yerlerde de karşımıza çıkan yine diğer örümceklerde olduğu gibi böceklerle beslenen çekirgelerle beslenen türler arasında yer almaktadır” dedi. Sağlam, ilerleyen yıllarda yeni türlerle de karşılaşılabileceğini sözlerine ekledi.

Alerjik reaksiyonlara dikkat

Sağlam, ayrıca bu türün insanlara saldıran bir tür olmadığını, ancak bağışıklık sistemi açısından hassas olan bireylerde ısırma ya da sokma durumunda alerjik reaksiyonlar meydana gelebileceğini vurguladı. Sağlam, “Bildiğiniz gibi arılar da insanı öldürebilmekte ama öldürdüğü insana göre değişmekte yani. Yani herkeste aynı reaksiyonu yapmıyor. Bazı kişilerde gerçekten alerjik bir vücudu olduğunda bağışıklık sistemleri nedeniyle böyle bir zehirleyici etki meydana gelebilmektedir” diye konuştu.

Kaynak: (HABER MERKEZİ)