Bartın Üniversitesi (BARÜ) bünyesinde gerçekleştirilen bir proje, Türk kimyager Dr. Erkan Aksoy'un öncülüğünde akıllı pencereler aracılığıyla güneş enerjisi hasat ederek elektrik üretmeyi mümkün kılan bir buluşa imza attı.

ELEKTRİK FATURALARI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE AZALACAK

Bu projede atık polimerlerden üretilen ışıldayan filmler, güneş ışığını hasat edip enerjiye dönüştürmek için kullanıldı. Bu yenilikçi teknoloji sayesinde ev ve iş yerlerinin elektrik faturaları önemli ölçüde azalacak.

2023 yılının siyaset ve iş dünyasındaki en güçlü 12 ailesi 2023 yılının siyaset ve iş dünyasındaki en güçlü 12 ailesi

dusuk-elektrik-faturasi-1

PROJE TESCİLLENDİ

BARÜ Proje ve Teknoloji Ofisi'nden Öğr. Gör. Dr. Erkan Aksoy'un liderliğinde yürütülen bu proje, atık polimerlerden üretilen özel bir kaplamanın "akıllı" pencerelere entegre edilmesiyle güneş ışığının daha uzun dalga boyuna dönüştürülmesini sağlıyor. Bu sayede güneş enerjisi daha etkili bir şekilde emilip kullanılabiliyor. Proje, Türkiye Patent ve Marka Kurumu tarafından da tescillendi.

ATIK MADDELERDEN DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

dusuk-elektrik-faturasi-3

Dr. Erkan Aksoy, bu projeyle ilgili yaptığı açıklamada, atık polimerlerden geri kazanılan bu malzemenin akıllı pencere sistemlerinde kullanılarak hem enerji üretebildiğini hem de ışığı geçirebildiğini belirtti. Üretilen polimerin yarı saydam, esnek ve dayanıklı olduğunu ifade eden Aksoy, bu teknolojinin düz yüzeylerden çok farklı mimarilerde de kullanılabileceğini ekledi.

Sürdürülebilir enerji üretimi konusunda önemli bir adım olarak değerlendirilen bu yerli ve milli ürünün Türkiye'de ve dünya genelinde büyük ilgi görmesi bekleniyor.

Kaynak: (İHA)