CNN'in haberine göre, Nepal hükümeti devlet tarafından lisans verilmiş rehberle ya da grup halinde dağlarda tırmanış gerçekleştirilebileceğini duyurdu. Önceden gezginler ülkede tek başlarına yürüyüş yapabiliyorlardı, şimdi ise Nepal'in 12 milli parkı, Everest Ana Kampı, Annapurna ve Manaslu çevresi dahil altı koruma alanında rehbersiz gezme yasağı getirildi. 

Bu alanlarda yürüyüş yapmak için alınması gereken Yürüyüşçü Bilgi Yönetim Sistemi (TIMS) kartı, yalnızca devlet onaylı bir trekking acentesi aracılığıyla rehber ayarlayanlara verilecek. 

Kosova’da 24 Kasım Öğretmenler Günü kutlandı Kosova’da 24 Kasım Öğretmenler Günü kutlandı

Dünya bu gizemli kareyi konuşuyor: 81 yıl önce çekilen fotoğrafın ardındaki sır kimse tarafından çözülemedi! Dünya bu gizemli kareyi konuşuyor: 81 yıl önce çekilen fotoğrafın ardındaki sır kimse tarafından çözülemedi!

DSÖ alarma geçti: Yeni gizemli salgın hastalık ortaya çıktı! Tekrar maske uyarısı geldi DSÖ alarma geçti: Yeni gizemli salgın hastalık ortaya çıktı! Tekrar maske uyarısı geldi

Nepal Turizm Kurulu Direktörü Mani R. Lamichhane, konuyla ilgili olarak, "Yalnız seyahat eden kişilere acil durumda yardımcı olacak kimse bulunmuyor. Şehirlerde bir sıkıntı yok ancak uzak bölgelerdeki dağlarda altyapı yeterli değil." ifadelerini kullandı. Lamichhane, "Turistler kaybolduğunda ya da ölü bulunduğunda, uzak yolları kullandıkları için devletin bu kişileri takip etmesi zorlaşıyor." dedi. Ayrıca, derneklerin yetkisiz yürüyüş faaliyetlerinin durdurulmasını talep ettiğini ve turizm derneklerinin uzun süredir aynı talepte bulunduğunu da belirtti.

Bu yeni düzenleme, 1 Nisan'dan itibaren geçerli olacak. Nepal, 2018 yılında kaza sayılarını azaltmak amacıyla dünyanın zirvesi olarak bilinen Everest'e yalnız tırmanışı yasaklamıştı. 8 bin 848 metre yüksekliğindeki Everest'te 1920'den bu yana 200'den fazla kişi yaşamını yitirdi.

YÜRÜYÜŞÇÜLERİN TEPKİSİNİ ÇEKMİŞTİ

Nepal Trekking Acenteleri Derneği CEO'su Ram Chandra Sedai, "Birinci amaç dağlık bölgelerde yürüyüş yapan ziyaretçilerin güvenliğini sağlamak" diyor. İkinci amaçsa yerel istihdam fırsatları yaratmak, rehberlere daha iyi çalışma koşulları sağlamak. Nepalli rehberler kararı olumlu karşıladı. Sonuçta rehberler gezginlerin sağlığını gözetir, dağları ve patikaları bilir, yerel dilleri anlar ve yürüyüşçüleri Himalayalar'ın kültürü ve mutfağıyla tanıştırabilir. Bununla birlikte tecrübeli yürüyüşçüler, rehber zorunluluğuna biraz mesafeli. Karşıt görüştekiler, daha iyi eğitimli rehberler yetiştirerek yürüyüşçüleri bir rehber tutmaya teşvik etmenin, deneyimleri ne olursa olsun tüm yürüyüşçüleri bir rehber tutmaya zorlamaktan daha iyi bir yaklaşım olacağını savunuyor. Yine de ülkede hâlâ rehbersiz yürünebilecek çok sayıda rota var. Yüzlerce kilometrelik daha alçak irtifa yürüyüş parkurları, solo yürüyüşçüler için hâlâ erişilebilir durumda.”

Kaynak: HABER MERKEZİ