Parker Solar Probe: Güneş'e Yolculuk Başladı
NASA'nın diğer adıyla Parker Solar Probe olarak da bilinen uzay aracı, 12 Ağustos 2018'de ABD'den fırlatılarak Güneş'e doğru yola çıktı.
Sıcaklık ve Radyasyona Dayanıklı Tasarım
1371 dereceye kadar dayanabilen malzemelerle donatılan Parker Güneş Sondası, süpersonik parçacıklar ve yoğun radyasyondan etkilenmeyecek şekilde özel olarak geliştirildi.
Görev: Taç Küreyi İncelemek
Güneş aracının 6 yıl 321 gün sürecek olan görevi, Güneş'in atmosferi olarak bilinen taç küreyi (korona) üzerine odaklanıyor. Bu bölge hakkında daha fazla veri toplayarak Güneş'in ısınma sürecini anlamayı amaçlıyor.
İnanılmaz Hız: 635 Bin Kilometre/Saat!
Parker Güneş Sondası, saatte 635 bin kilometreye ulaşarak tarihin en hızlı insan yapımı nesnesi oldu. Bu hız, bir yıldırımın iki katı veya bir tüfek mermisinin 200 katına eşdeğer.
Güneş Rüzgarı ve Manyetik Alanın Kaynağı Ortaya Çıktı
Uzay aracının Dünya'ya gönderdiği ilk veriler, Güneş rüzgarı ve Güneş'in manyetik alanının kaynağını, korona katmanındaki serin delikler olarak ortaya koydu.
Bilinmeyenleri Keşfetmek İçin Yola Çıktı
Parker Güneş Sondası, Güneş'in bilinmeyen yönlerini araştırmak amacıyla tasarlandı. Proje 2009 yılında duyuruldu ve Johns Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Fizik Laboratuvarı tarafından tasarımı ve inşası gerçekleştirildi.