Sosyetenin ünlü doktoru Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, günde tek öğün beslenmenin insan sağlığına olan etkisini değerlendirdi. Uzman isim, bu yöntemin yaşlanmayı geciktirip ömrü uzatıp uzatmadığı sorusuna yanıt verdi.
“Daha Az Yemek Ömrü Uzatabilir”
Prof. Dr. Müftüoğlu, Kısa Dalga’da yayınlanan bir haberde, yaşlanmanın olumsuz etkilerini azaltmanın ve yaşam süresini makul ölçülerde uzatabilmenin tek bir yolunun daha az yemek olduğunu söyledi. Ancak az yeme yöntemlerinden hangisinin daha etkili olabileceğinin net ve açık olarak tanımlanmadığını da belirtti. Prof. Dr. Müftüoğlu, haftada 2-3 gün oruç tutmanın, akşam yemeğini erken ve hafif yemenin ya da hiç yememenin, her yıl bir ay boyunca sadece düşük kalorili/şekersiz sıvılarla beslenmenin ömrü uzatabileceğini gösteren çalışmalara dikkat çekti.
“Uzatılmış OMAD Sağlıksız Bir Seçim”
Prof. Dr. Müftüoğlu, kendi adına 2 öğün beslenmeyi seçtiğini ve bazen de günü tek öğün ile geçiştirdiğini söyledi. Ancak günde bir öğünle beslenerek, günün 1 saatini tok, 23 saatini aç geçirerek, yani OMAD (One meal a day/günde bir öğün) diyeti yaparak sağlıklı kalmak ya da ek bir sağlık avantajı kazanmanın mümkün olmadığını vurguladı. Prof. Dr. Müftüoğlu, “Bana sorarsanız uzatılmış OMAD diyetleri kesinlikle sağlıksız bir beslenme seçimidir” dedi.