Slovakya İstatistik Ofisi tarafından açıklanan verilere göre, Rusya yanlısı olarak tanımlanan Robert Fico'nun partisi SMER-SD, ülke genelinde en fazla oy alarak 1'inci parti oldu. Fico'nun liderliğindeki parti, Ukrayna'ya silah yardımına son verme sözü vererek dikkatleri üzerine çekti.
Ülkenin diğer siyasi figüsü ise Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı olan liberal ve Batı yanlısı Michal İmeka'nın liderliğindeki İlerici Slovakya'nın (PS) partisiydi. Ancak, PS'nin oy oranı yüzde 17 seviyesinde kaldı.
Üçüncü sırada ise eski bir SMER-SD üyesi olan Peter Pellegrini liderliğindeki Hlas (Ses) partisi, yüzde 15 oy alarak yer aldı. Ülke genelinde yüzde 5 oy barajını geçen toplam 7 parti bulunuyor.
Özellikle Hlas partisinin koalisyon müzakerelerinde kilit bir rol oynaması bekleniyor.
Bu yılki seçimler, 2002 yılına göre yüzde 68,06 ile oldukça yüksek bir katılım oranına sahipti. Slovakya Cumhurbaşkanı Zuzana Czaputova'nın yakın bir zamanda hükümeti kurma görevini Fico'ya vermesi ve SMER-SD partisinin Hlas ve Slovak Ulusal Partisi (SNS) ile koalisyon oluşturması bekleniyor.
SLOVAKYA’DAKİ SİYASİ İSTİKRARSIZLIK
Slovakya’da son seçimler Şubat 2020’de yapılmış, Mart 2020’de kurulan koalisyon hükümetinde ise zaman zaman değişikliklere gidilmişti. Bir süre siyasi istikrarsızlığın sürdüğü ülkede Heger hükümeti, Aralık ayında parlamentoda güvenoyu alamayarak düşmüştü. Cumhurbaşkanı Czaputova, Heger’i dün yapılan erken seçimlere kadar ülkeyi yönetmesi için tekrar başbakan olarak atamıştı. Görevi kabul eden Heger ise mayıs ayında istifasını sunmuştu. Başbakan Heger’in istifa etmesinin ardından Cumhurbaşkanı Czaputova, Ludovít Odor’un Başbakanlığında teknokratlardan oluşan bir hükümeti 15 Mayıs 2023 tarihinde görevlendirmişti. Teknokrat hükümet, 15 Mayıs’ta yapılan güven oylamasını kazanamamıştı.