Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Hanehalkı Yurt İçi Turizm verilerini ikinci çeyreğe ait olarak kamuoyuyla paylaştı.

Nisan, mayıs ve haziran aylarını içeren bu dönemde, Türkiye içinde ikamet eden toplam 13 milyon 639 bin kişi seyahate çıktı.

Seyahate çıkanların bir veya daha fazla gece konaklama yaptığı toplam seyahat sayısı, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %41 artışla 16 milyon 84 bin seyahate ulaştı.

Kurtlar Vadisi'nin Kılıç'ının son halini görenler tanıyamadı! Atilla Olgaç değişimiyle hayrete düşürüyor... Kurtlar Vadisi'nin Kılıç'ının son halini görenler tanıyamadı! Atilla Olgaç değişimiyle hayrete düşürüyor...

Bu çeyrek boyunca seyahate çıkan kişiler toplamda 100 milyon 108 bin gece konaklama gerçekleştirdi ve ortalama geceleme sayısı ise 6,2 gece olarak kaydedildi.

EN FAZLA PAY YEME İÇMEDE

Yerli turistlerin yurt içinde gerçekleştirdiği seyahat harcamaları, 2023 yılının ikinci çeyreğinde, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %142,5 artarak 47 milyar 792 milyon 417 bin TL olarak kaydedildi.

Bu harcamaların %90,6'sını, yani 43 milyar 311 milyon 528 bin TL, kişisel harcamalar oluştururken, %9,4'ünü ise 4 milyar 480 milyon 889 bin TL ile paket tur harcamaları oluşturdu. Ortalama seyahat başına yapılan harcama ise 2 bin 971 TL olarak gerçekleşti.

Bu çeyrek boyunca harcama türlerinin toplam seyahat harcamaları içerisindeki dağılım oranlarına göre, en büyük payı yüzde 32,9 ile yeme ve içme harcamaları aldı. Onu yüzde 26,4 ile ulaştırma harcamaları ve yüzde 14,4 ile konaklama harcamaları izledi.

Ayrıca, bu harcama türlerinin geçen yılın aynı dönemine göre değişim oranlarına bakıldığında, yeme ve içme harcamalarında büyük bir artış yaşandı ve yüzde 197,3'lük bir büyüme kaydedildi. Ulaştırma harcamaları yüzde 73,4'lük bir artış gösterirken, konaklama harcamalarında ise dikkat çekici bir yüzde 235,1'lik artış gözlendi. Bu veriler, yerli turistlerin seyahat tercihlerinde ve harcama alışkanlıklarında önemli değişikliklerin yaşandığını gösterdi.

Seyahate çıkış amaçlarına göre ikinci sırada, yüzde 27,7 oranıyla "gezi, eğlence, tatil" amaçlı seyahatler yer aldı. Üçüncü sırada ise yüzde 3,3 ile "sağlık" amaçlı seyahatler bulunmakta.

Bu çeyrek boyunca seyahate çıkanların konaklama tercihlerine bakıldığında, 70 milyon 880 bin geceleme sayısıyla en çok "arkadaş veya akraba evinde" konaklandıkları görülmektedir. Konaklama türlerine göre ikinci sırada, 12 milyon 872 bin geceleme ile "kendi evi" gelirken, üçüncü sırada ise 8 milyon 5 bin geceleme sayısıyla "otel" konaklamaları yer almaktadır. Bu veriler, seyahat edenlerin konaklama tercihlerini gösterdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ