Olay, 16 Aralık’ta gece saatlerinde Mezitli ilçesi Tece açıklarında meydana geldi. Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, devriye gezerken sahilde hareket eden bir cisim gördü. Yaklaştıklarında cismin 2 metre 60 santim boyunda, 160 kilo ağırlığında bir köpek balığı olduğunu anladılar. Köpek balığının ağzında olta çengeli olduğunu fark eden ekipler, durumu yetkililere bildirdi.

UZMANLAR MÜDAHALE ETTİ AMA…

Bölgeye gelen Mersin Üniversitesi (MEÜ) Su Ürünleri Fakültesi’nden uzmanlar, köpek balığının nesli tükenme tehlikesi altındaki kısa yüzgeçli, dişi Mako köpek balığı olduğunu belirledi. Uzmanlar, köpek balığını denize geri döndürmek için çabaladı ancak başarılı olamadı. Köpek balığı, kısa bir süre sonra hayatını kaybetti. Hayvanın cesedi, inceleme için MEÜ Su Ürünleri Fakültesi’ne götürüldü. Yapılan ilk incelemede, hayvanda darp izi ya da lokal bir zedelenme olmadığı görüldü.

Erdemli'nin yüksek kesimlerinde yağmur, sahilde yıldırımlar etkili oldu Erdemli'nin yüksek kesimlerinde yağmur, sahilde yıldırımlar etkili oldu

‘EKOSİSTEM İÇİN ÇOK DEĞERLİ BİR TÜR’

Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Deniz Ayas, köpek balığının ölümüne ağzına takılan oltanın neden olduğunu söyledi. Mako köpek balığının, besin zincirinin en üstünde yer alan ve ekosistem için çok değerli bir tür olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ayas, şunları söyledi: “Bu türler, altındaki popülasyonları dengede tutarlar. Nesli kritik derece tükenme noktasına gelmiş, sadece sıcak ve tropik denizlerde yaşayan bir tür. Popülasyonu yüzde 90 oranında daralmış. Bu, çok üzücü bir durum. Bu, genç bir bireydi. 32 yıl yaşayıp, her seferinde 8 ile 16 arasında yavru doğurabiliyorlardı. Gelecek için çok önemli bir bireydi. Bu türler balıkçılık ile yakalanıyor. Her olta alanın, denize çıkmaması ve balıkçıların daha dikkatli olması gerekiyor.”

Kaynak: DHA