Teknoloji

NASA Samanyolu'nda yeni bir güneş sistemi keşfetti

NASA ve ESA astronimcileri Samaanyolu Galaksi'si içerisinde milyarlarca yıldır dış etmenlere maruz kalmadan varolmayı başarmış ve senkronize halde hareket eden yeni bir güneş sistemi buldu.

Abone Ol

Amerika Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) astronimcileri, Samanyolu Galaksisi'nde tamamıyla senkronize hareket eden bir güneş sistemi keşfettiler.

İşte bu güneş sisteminden detaylar

NASA'nın Geçiş Halindeki Öte Gezegen Araştırma Uydusu (TESS) ve Avrupa Uzay Ajansı'nın CHEOPS Teleskobu, bu güneş sisteminin keşfi için kullanıldı.

Samanyolu Galaksisi'nde bulunan bu güneş sisteminin Dünya'ya 100 ışık yılı uzaklıkta yer aldığı açıklandı.

Senkronize Hareket

Güneş sistemindeki gezegenlerin, birbirlerine karşı senkronize hareketle ilerledekikleri belirlendi. En içteki gezegen, en yakın komşusunun her iki yörüngesine karşılık üç yörünge tamamlıyor. Bu senkronizasyonun diğer gezegenler için de benzer şekilde geçerliği olduğu görülüyor.

Yaşama Elverişlilik

Araştırmacılar, keşfedilen gezegenlerin güneşlerine yaşama elverişli bir uzaklıkta olmadığını belirtti. Bu nedenle, bu güneş sisteminde yaşam bulunma olasılığı düşük.

Güneş ve Diğer Gezegenler

Sistemin merkezindeki güneşin adı HD 110067 olarak belirtiliyor. Araştırmacılar, HD 110067'nin etrafında başka gezegenlerin olabileceğini düşünüyorlar.

Senkronize Hareket

Araştırmacılar, tüm güneş sistemlerinin senkronize bir şekilde oluştuğunu, ancak sonrasında dış etmenlerin, örneğin göktaşlarının, gezegenlerin hareketlerini değiştirdiğini tahmin ediyorlar. Ancak, her 100 sistemden 1'inin senkronize hareketi koruduğu belirtiliyor.

Daha Önceki Keşifler

Araştırmacılar, senkronize hareket eden yaklaşık 50 güneş sistemi keşfettiklerini, ancak hiçbirinin HD 110067 kadar çok gezegene sahip olmadığını belirtiyorlar.

Keşif sonuçları ve araştırmanın detayları Nature dergisinde yayımlandı.