DEPREMİN ŞİDDETİ VE ETKİLENECEK BÖLGELER

Görür, olası bir İstanbul depreminin 7,2 ile 7,6 arasında bir büyüklüğe sahip olacağını ve Avrupa yakasında 9 şiddetinde hissedileceğini belirtti. Görür, Avrupa yakasının zemin yapısı nedeniyle Asya yakasından daha fazla hasar göreceğini ifade etti. Görür, depremden en çok etkilenecek bölgeleri şöyle sıraladı: “Bakırköy, Zeytinburnu, Avcılar, Beylikdüzü, Küçükçekmece, Büyükçekmece, Silivri…”

DEPREME NASIL HAZIRLANMALIYIZ?

Görür, depreme karşı alınması gereken önlemler hakkında da bilgi verdi. Görür, binaların deprem yönetmeliğine uygun olarak yapılması veya güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Görür, ayrıca vatandaşların deprem çantası hazırlamasını, deprem anında ve sonrasında yapılması gerekenleri öğrenmesini ve deprem sigortası yaptırmasını tavsiye etti.

Ekran görüntüsü 2023-10-25 161503

SAHİL BÖLGELERİNDE DEPREM TEHLİKESİ

Deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Görür, İstanbul’da olası bir depremin etkilerini anlattı. Görür, sahile yakın yerlerde depremin şiddetinin 9 seviyesinde olacağını ve büyük yıkıma yol açacağını söyledi.

Kurtlar Vadisi'nin Kılıç'ının son halini görenler tanıyamadı! Atilla Olgaç değişimiyle hayrete düşürüyor... Kurtlar Vadisi'nin Kılıç'ının son halini görenler tanıyamadı! Atilla Olgaç değişimiyle hayrete düşürüyor...

ASYA VE AVRUPA YAKASINDA ZEMİN FARKI

Görür, "Asya yakasında zemin, Avrupa yakasına göre çok daha farklılık gösteriyor. Avrupa yakasında zemin iyi ölçüde değil. Yer ivmesi deprem sırasında sahile yakın alanları etkileyecek. Depremin şiddetine baktığımız zaman Avrupa yakasında, özellikle sahile yakın yerlerde şiddet 9 seviyesinde. Avrupa yakasında, depremin şiddeti kaçınılmaz olarak çok daha fazla. Asya yakası nispeten daha az etkilenecektir. Asya daha iyi zemin açısından ama sahil bölgesinde iki kıta arasında çok bir ayrım söz konusu değildir’’ diye konuştu.

Ekran görüntüsü 2023-10-25 161542

DEPREMİN EKONOMİK VE ÇEVRESEL SONUÇLARI

Görür, ayrıca depremin ekonomik ve çevresel sonuçlarına da değindi. Görür, ‘‘Mal kaybında, 37 bin 984 bina yıkılmış 11 ilde. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmasına göre, İstanbul’da yerle bir olacağı düşünülen bina sayısın minimum 98 bindir. Bu da İstanbul’da yapı stokunun özelliğinden ve yoğunluğundan kaynaklıdır. Yüzde 60’ı gecekondu mantalitesiyle yapılmıştır, iyi malzeme kullanılmamıştır, malzemeden yasadışı olarak çalma çırpma yoluyla dayanıksız yapı stoğu ortaya çıkmıştır.’’

Görür, ‘‘İstanbul’da bu depremin diğer önemli sonuçlarından biri de ekosistem ve çevre kirliliğidir. Bununla baş etmek için daha şimdiden çok yoğun hazırlanmak lazım. 100 milyon ton atık, bugünkü deprem bölgesinden çıktı. Bu molozu bertaraf edemedik, kentlere yakın yerlere yığdık, gömdük, güya hallettik!’’

Görür, ‘‘Moloz gömüldüğünde içindeki bileşenler, asbest de dahil fizikokimyasal biyolojik olaylar bu bölgedeki bütün istenmeyen zehirli kanserojen maddeler toprağa sızar ve akarsular vs. üzerinden besin zinciri üzerinden vatandaşın masasına gelir. Depremin öldürmediği insanlar, bu sebepten etkilenecektir.’’ dedi.

Kaynak: (HABER MERKEZİ)