Topik yemeğinin tarihi tam olarak bilinmese de, yüzlerce yıl öncesine dayandığı düşünülmektedir. Osmanlı mutfağında da yer alan topik, özellikle Noel ve Paskalya bayramlarında yapılır. 

Topik tarifi

Topik yapmak için dış hamur malzemeleri (15 adet)

3 bardak haşlanıp soyulmuş nohut

4 tane orta boy patates (haşlanmış)

1,5 çay kaşığı tarçın

1 çay bardağı tahin

İç harcı malzemeleri

3 kg kuru soğan

50 gram çam fıstığı

Survivor'da Aleyna'nın Sercan'la dans ettiği anlar sosyal medyada gündem oldu! İzleyicilerden tepki yağdı... Survivor'da Aleyna'nın Sercan'la dans ettiği anlar sosyal medyada gündem oldu! İzleyicilerden tepki yağdı...

50 gram kuş üzümü (yıkanıp kaynar suda bekletilmiş)

400 gram tahin

1 çay kaşığı karabiber

1,5 çay kaşığı yenibahar

1 çay kaşığı tarçın

Bir tutam tuz

topik

Topik yapılışı

Soğanları ince ince doğrayın. Teflon tavada bir tutam tuzla birlikte önce yüksek sonra kısık ateşte kavurun. Yaklaşık 1 saat sürebilir, sabırlı olun. Bu arada haşlayıp soyduğunuz nohutları blender veya mutfak robotu ile ezin, sonra patatesleri de ilave edip tahin ve tarçın ile karıştırın.

Hazırladığınız dış hamuru streç film ile sarıp buzdolabında bekletin.

Bu esnada soğanlar kavrulduysa sıcakken baharatları ekleyip soğumaya bırakın. İç harcın soğuması baharatların daha iyi çekmesini sağlayacaktır. Harç soğuduktan sonra tahini de ilave edebilirsiniz.

Dış hamurdan avucunuza sığacak kadar alıp yağlı kağıt veya poşet üzerine koyup merdane ile açın. İnce bir tabaka olması önemli. Sonra ortasına bolca 1 yemek kaşığı iç harçtan koyun ve dört kenarından katlayarak yuvarlak şekil verin. Böylece sarın ve en az 1 gün dinlendirin.

Ertesi gün yemeden en az yarım saat önce çıkardığınız topiği üzerine biraz tarçın serpip biraz da zeytinyağı ile servis yapabilirsiniz.

Kaynak: (HABER MERKEZİ)