Rusya’dan Ukrayna’ya saldırı: 1 ölü Rusya’dan Ukrayna’ya saldırı: 1 ölü

Japonya’da H5 mutasyonu tespit edildi

Japonya’nın Saga eyaletine bağlı Kashima kentindeki bir çiftlikte çok sayıda kanatlı hayvanın ölü bulunmasının ardından yapılan testlerde kuş gribinin yüksek bulaşıcılık özelliğine sahip H5 mutasyonuna rastlandı. Eyalet yönetimi 40 bin kanatlı hayvanın tedbir amacıyla itlaf edileceğini duyururken, salgının patlak verdiği çiftliğin çevresi sınırlı hareket alanı ilan edildi.

Kuş gribi salgını ülke geneline yayıldı

Geçtiğimiz yıl ilk kuş gribi vakasının 28 Ekim’de doğrulandığı Japonya’da salgın ülkenin 26 eyaletine sıçramıştı. Rekor sayıdaki 17 milyon kümes hayvanının itlaf edilmesi nedeniyle yumurta arzı yavaşlamış ve yumurta fiyatlarında artış yaşanmıştı.

Kuş gribi insanlara bulaşabilir mi?

Kuş gribi, kuşlardan insanlara bulaşabilen ve nadiren de olsa insanlar arasında bulaşabilen bir virüs türüdür. Kuş gribi virüsü, insanlarda yüksek ateş, öksürük, boğaz ağrısı, kas ağrısı, baş ağrısı, göz iltihabı, zatürre, solunum yetmezliği ve ölüme neden olabilir. Kuş gribi virüsüne maruz kalan kişilerin en kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurmaları ve tedavi almaları gerekmektedir. Kuş gribinden korunmak için, hasta veya ölü kuşlarla temas etmemek, çiğ veya az pişmiş kanatlı eti veya yumurta tüketmemek, elleri sık sık yıkamak ve maske takmak önemlidir.

Kaynak: HABER MERKEZİ