Mesud Pezeşkiyan: Türkiye bizim dostumuz ve kardeşimizdir Mesud Pezeşkiyan: Türkiye bizim dostumuz ve kardeşimizdir

MEHMET POYRAZ/İttifakgazetesi.com

Hollanda semalarında Almanlar tarafından vurulmalarından seksen yıl sonra, İngiliz havacılar Arthur Smart, Raymond Moore ve Charles Sprack’ın cenazeleri ile geride bıraktıkları bazı eşyaları Hollanda Savunma Bakanlığı'na bağlı yetkililer ile gönüllü arama yapan vakıf tarafından tespi edildi.

Kalıntıların olduğu alanda,  27 yaşındaki uçuş mühendisi Smart ve 21 yaşındaki telsiz operatörü Moore'un baş harflerinin yer aldığı gümüş kaplı iki sigara kutusu bulundu.

The Guardian’ın konuyla ilgili haberine göre, Lancaster bombardıman uçakları, 13 Haziran 1943'te Almanya'da Bochum'u hedef alan bir görevden asla geri dönmedi. Bunun yerine, "Pathfinder" eve dönerken takip edildi ve içindeki yedi askerle birlikte IJsselmeer'in Hollanda semalarında Naziler tarafından vuruldu.

Dört askerin cesetleri Stavoren, Workum ve Hindeloopen'de gömülürken, Smart, Moore ve 23 yaşındaki topçu Sprack'ın çatışma sırasında kayıp olduğu kaydedildi.

Soruşturmaya yardımcı olan Stichting Uçak Kurtarma Grubu'ndan Johan Graas, askerlerin ailelerinin rahatladığını belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Üçünün de kimliğinin tespit edilmesi iyi bir haber ve Smart ile Moore'un sigara tabakalarının bulunması şaşırtıcı. Vakfımızın amacı onlar gibi, özgürlüğümüz için canlarını veren adamlara resmi bir mezar kazandırmaktır. Ne yazık ki bu uzun yıllar aldı.”

Kaza yeri, 1996 yılında yerel balıkçıların bir motoru alıp seri numarasını çıkarıp, kurtarma operasyonu için kampanya yürüten vakıf tarafından işletilen bir müzeye getirmesiyle keşfedildi.

Britanya Savunma Bakanlığı ve İngiliz Milletler Topluluğu Savaş Mezarları Komisyonu cenaze töreninin ne zaman ve nerede gerçekleştirileceğine karar verecek.

Hollanda'da kayıp İkinci Dünya Savaşı savaşçılarının kalıntılarını içeren 30-50 kaza alanı olduğu tahmin ediliyor.

Kaynak: (MEHMET POYRAZ)